събота, 27 април 2024 г.

Политологът Стойчо Стойчев: Борисов ще е водач в две листи, Дончев също

Министри от кабинета „Борисов 3“ ще водят предизборните листи на ГЕРБ. Такива са нагласите в управляващата партия два месеца преди парламентарните избори, смята политологът Стойчо Стойчев. С наближаването на предизборната кампания се множат и версиите коя партия как ще поведе битката за гласовете на избирателите, заяви Стойчев в телевизионно интервю.

Премиерът Бойко Борисов традиционно ще води една от трите софийски листи на ГЕРБ, като ще е №1 и в Пловдив. Също две листи – в София и в Габрово, ще оглави и вицепремиерът Томислав Дончев. За водач в Кърджали се спряга местната Цвета Караянчева, но нейната номинация е под голяма въпросителна. Управляващата партия твърдо залага на министри от кабинета. Очаква се в Пазарджик листата на ГЕРБ да води Екатерина Захариева, която е родена там, а за Велико Търново сигурен е министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който обаче не е член на ГЕРБ.  За депутат се стяга и вече бившият шеф на правителствения пресцентър – Севделина Арнаудова. В 45-ия парламент със сигурност ще има и непознати лица, особено при ГЕРБ, където активно с говори за обновяване на листите.

Място е отделено и за коалиционния партньор СДС. Избираемо място в пловдивската листа вероятно ще получи Румен Христов.

„Патриотите“ обмислят общо явяване. За тях формата на патриотична коалиция е успешен и считат, че може да бъде разширена с други формации, най-вероятно ВМРО. В Плевен се предвижда първата позиция да е за Красимир Каракачанов, а в Бургас за Валери Симеонов.

И ако при управляващото мнозинство има битка и въпроси, то при опозицията пъзелът изглежда по-ясен. В Пловдив „червените“ се очаква да поведе професор Иво Христов, а в една от софийските листи – Георги Свиленски.

При ДПС също всичко е ясно – в Кърджали води лидерът на партията Мустафа Карадайь, а в Добрич – ползващият се с голям авторитет депутат Хасан Адемов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html