петък, 3 май 2024 г.

Единственият изход пред САЩ е „перестройка“

Единствената възможност Съединените щати да излязат от кризата е да направят „перестройка“, заяви главният редактор на списание „Национална отбрана“ и военен експерт Игор Коротченко пред Pravda.Ru. Байдън дойде, но никога досега президент на Щатите не е бил очакван с такава тревога. Дори и след встъпването му в длъжност напрежението остава и очевидно ще нараства. Именно затова САЩ се нуждаят от нещо като съветската перестройка от края на 80-те години на минаия век.

Игор, в края на краищата, без проблеми, се състоя встъпването в длъжност на 46-ия президент на САЩ. Веднага след това Тръмп обяви създаването на нова партия. Традиционно в Америка има две водещи партии. Можем ли да говорим за нарушаване на общоприетата политическа система? Как оценявате всички тези събития?

– Честно казано, не вярвам нито една алтернативна партия да стане достатъчно силна. Много малко вероятно е някоя нова или стара партия да се конкурира с де факто управляващите партии – демократическата и републиканската. Тръмп обаче наистина може да създаде, да речем, обществено-политическо движение, което ще обедини по-голямата част от над 70 милиона души, гласували за него и готови да го последват. Това е личният електорален потенциал на бившия президент, но не и на Републиканската партия. Може би ако Тръмп сега избегне обвиненията в процеса срещу него, хората, които гласуват за него, ще бъдат плюс, който ще му позволи да направи политическо чудо и да се върне в Белия дом след четири години. Въпреки че в това е трудно да се повярва.

САЩ в момента изглежда като СССР по време на разпада

Що се отнася до Байдън, той ми напомня на Константин Черненко, политическа фигура от късния Съветски съюз, човек, който за кратко време беше издигнат до най-високите постове в страната и бързо потъна в забвение. Почти 80-годишният Байдън, на колкото беше и Черненко, уви, вече е в такава физическа форма, че понякога заспива или забравя и е емоционално изтощен. За него е изключително трудно да изпълнява задълженията си като президент на САЩ – особено в ситуацията, в която днес са американците.

Самата церемония по встъпването в длъжност изглеждаше като екшън в обсадена крепост в някаква треторазрядна латиноамериканска диктатура. Хора с оръжия, кордони, проверки, общата атмосфера на трескаво очакване на терористични атаки – всичко това съпътстваше встъпването в длъжност на президента Байдън. Дано Бог да му даде сили да работи през тези четири години. В края на краищата възрастта и физическото състояние на 46-ия президент на САЩ са такива, че всеки момент може да се случи нещо фатално с него и настоящият вицепрезидент Харис ще бъде поставен на поста държавен глава – доста ексцентрична жена от индийски произход.

Износване на цялата система

Накратко, днешната американска реалност поражда усещането, че краят на системата наистина виси във въздуха. Приблизително същите чувства изпитвах и през втората половина на 80-те години, очакването за нещо ужасно и неизбежно за СССР.

Струва ми се, че в момента Съединените американски щати са в следната ситуация:

  • Наблюдаваме удивителни неща – как се трансформира политическата система на Съединените щати, погромите, когато белите бяха поставени на колене и принудени да целуват обувките и краката на черните.
  • Спомняме си и последните дни на Тръмп във Вашингтон – щурмът на Капитолия, завземането на най-висшият законодателен орган, сблъсъци с полицията в Конгреса, включително и смъртни случаи.
  • И, разбира се, показната дезинфекция на Белия дом, когато хората в костюми с най-висока биологична защита, под прикритието на борбата с COVID-19, извършиха прочистване на стойност почти 300 хиляди долара на всичко, което остави зад себе си Тръмп.

С една дума, тези събития карат човек да предположи, че Съединените щати все още не са преминали кризата и че всеки момент много по-големи проблеми могат да се стоварят върху страната.

Да, имаше много нервни и емоционални постъпки, които не показаха интелектуалната сила на тези, които „поръчаха музиката“.

– Разбира се, има го и човешкият фактор. Днешният политически елит на Съединените щати е като късното Политбюро на Брежнев, възрастни хора, много от които вече са на ръба на силите си. Самият президент също се намира в такова състояние, което изисква придружаващ екип от дежурни реаниматори, както и при Брежнев в последните години. Черненко, доколкото си спомням, се простуди на подиума на Мавзолея и умря. Очевидно здравословното състояние на Байдън е такова, че американските тайни служби трябва да се грижат за него. Все още САЩ са най-мощната ядрена държава на Земята, ако не взимаме предвид Русия. В този случай не злорадствам, просто ситуацията предизвиква у мен чувство на дълбоко удивление, когато виждам такива исторически паралели. Много вероятно е САЩ да направи перестройката. За Съветския съюз тя завърши с разпадането на СССР.

По една или друга причина на мястото на Байдън може да дойде вицепрезидентът Харис, може би тя ще бъде американският Горбачов. Там вече се променят много неща, а транссексуалните, ЛГБТ хората, БЛМ са поканени в новата американска администрация. А професионалните качества на тези хора са изключително ниски.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html