събота, 4 май 2024 г.

Битката Европа – фармацевтични компании продължава

Директорката на Европейската агенция по лекарствата Емър Кук ще бъде изслушана в Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент. Очаква се тя да говори за процедурите за даване на разрешително на ваксините, тяхната наличност и разгръщането на процеса на имунизация. Най-вероятно процесът ще бъде ускорен, като не е изключено ЕС да даде разрешителни за ваксините, които са произведени извън Съюза – руската „Спутник-V“, китайската „Sinovac“ и разработката на Индия.

Колкото и представители на европейските институции да ни убеждават, че процесът върви сравнително добре предвид мащабите на пандемията и мутациите на вируса, събитията сочат точно обратното. Опитите да станат известни поне малка част от договорите с фармацевтичните компании продължават да удрят на камък, въпреки настойчивото поставяне на въпроса пред Европейската комисия.
Последният скандал стана, когато „Астра Зенека“ обяви, че съкращава с 60% предвидените дози за ЕС, което сериозно разгневи Комисията. Урсула фон дер Лайен коментира, че очаква компанията да изпълнява условията, залегнали в договора за осигуряване на авансово закупени ваксини за ЕС и е напомнила, че Общността е инвестирала значителна сума, именно за да се гарантира, че продукцията ще бъде налична дори преди Европейската агенция по лекарствата да даде разрешението си.
Изявлението беше предшествано от писмо на еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакиду с настояване компанията да изясни драстичното намаление на доставките си за ЕС. Разговорите между двете страни до момента не са дали резултат.
ЕС подкрепи бързото разработване и производство на няколко ваксини срещу Covid-19 на обща стойност 2,7 млрд. евро. Искаме яснота при транзакциите и пълна прозрачност при износа на ваксини от ЕС, категорична бе тя.
Скандалът с „Астра Зенека“ идва само дни, след като се разбра, че „Пфайзер“ е закъсняла с доставките си, макар да обеща да навакса пропуска до края на първото тримесечие. Ситуацията става все по-объркана и от разминаванията в изявленията на различните институции. Макар Комисията да обяви като част от стратегията за ваксиниране 70 на сто от възрастните хора в ЕС да получат дозите си до лятото, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази съмнения доколко това е възможно предвид трудностите в тяхното производство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html