събота, 27 април 2024 г.

Постепенно ще разхлабват мерките, днес са пристигнали повече от 14 000 дози ваксини

Националният оперативен щаб препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България по време на работното съвещание, което премиерът свика в Министерския съвет с представители на НОЩ, ваксинационния щаб и министри.

Снимка МС

Аргументите са, че България се намира в много добро положение към момента, в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на Covid-19, който вече е и в България и е необходимо да се намали скоростта на неговото разпространение.

В рамките на заседанието бе потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред. От началото на февруари врати отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.

„Днес ще бъде издадена заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със задължителен PCR тест“,  заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Премиерът Борисов му нареди да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

„Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици“, посочи премиерът. Той обърна внимание, че ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ.

Министър Костадин Ангелов докладва, че до момента над 26 000 души са имунизирани, като на 4610 от тях е поставена и втората доза от ваксината. Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че днес в страната са пристигнали повече от 14 000 дози ваксини, които веднага ще започнат да бъдат поставяни.

„България се намира в една много добра ситуация, но в страната ни е изолиран новият вариант на вируса и това е алармиращ факт, който трябва да заостри вниманието ни“, каза председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев отбеляза, че няма медицински доказателства, сочещи, че новият вариант на Covid-19 минава по-тежко, но със сигурност е по-заразен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html