събота, 4 май 2024 г.

Войната Байдън – Зукърбърг

Преди скандала с „Cambridge Analytica“, преди признанието на Facebook, че неговата платформа е била използвана за подпомагане на етническо прочистване в Мианмар, преди, преди WhatsApp да доведе до публични убийства в Индия, преди проблемите с QAnon и Proud Boys – светът беше в краката на Марк Зукърбърг. Толкова беше влиятелен, че през 2017 реши да обиколи Америка и да „говори с повече хора за това как живеят, работят и мислят за бъдещето“. Целта му беше да говори с хора във всичките 50 щата – да общува с истинските американци. Някои го възприеха като начало на кампания за президентските избори през 2020 г. – нещо, което той винаги е отричал.

Зукърбърг все по-често няма да получава покани за различни коктейли. И тази ситуация не е отсега, казва Сара Милър, директор на Американския проект за икономически свободи и част от преходния екип на Джо Байдън. Facebook е възприеман като най-големият злодей сред всички технологични монополисти. Преди години, администрацията на Барак Обама беше близка до гигантите от Силициевата долина и до Facebook. И ако преди време Джо Байдън е бил в приятелски отношения със същите, то сега определено не е. Всъщност президентът често използва Facebook като нарицателно за неприятностите в объркания свят на интернет.

В разговор с Ню Йорк Таймс преди година той каза:

Никога не съм бил фен на Facebook, както вероятно знаете. Никога не съм бил голям фен на Зукърбърг. Мисля, че той е истински проблем.

Проблемът не е само в Байдън. В дните след победата на изборите, неговият заместник-ръководител на комуникациите Бил Русо написа в Twitter:

Ако смятате, че дезинформацията във Facebook е проблем по време на тези избори, просто изчакайте, за да видите как тя ще разяжда тъканта на нашата демокрация в дните след това.

Демократите обвиняват Facebook за загубата на изборите през 2016 г. Използването от страна на републиканците на „Cambridge Analytica“ и манипулациите по време на изборния процес се възприема като решаващ компонент за победата на Тръмп. И ако това беше повратната точка за неприязънта, сега отношенията са още по-лоши. Оттогава демократите, включително Джо Байдън, са ужасени от това, което Facebook позволява на своята платформа.

В интервю за CNN в края на 2019 г. Байдън каза:

Вие като медиа не можете да направите това, което може да направи Facebook. Да кажете нещо, каквото и да е, и да не си признавате, че е лъжа, въпреки че знаете, че това не е вярно. Просто мисля, че нещата излизат извън контрол.

Когато си милиардер, може би няма значение, че президентът не те харесва много. Но това, което Байдън има шанс да направи сега, е да преструктурира Big Tech и да преформулира отношенията, които социалните медии имат с техните потребители. Това може да бъде опустошително за Facebook. Най-очевидният проблем е потенциалната отмяна на разпоредба 230. Това е малка промяна, но решаваща, защото пречи на компании като Facebook да бъдат съдени за нещата, които хората публикуват. Джо Байдън заяви, че иска тази разпоредба да бъде премахната. Всъщност в същото това интервю за „Ню Йорк Таймс“ отпреди година той каза, че иска тя да бъде „отменена незабавно“. Това означава единствено и само катастрофа за Зукърбърг. Изведнъж всички неща, които хората публикуват, всички клевети и лъжи, които хората казват или пишат – ще бъдат отговорност на Facebook. Трудно е да се предвиди как Facebook ще функционира в сегашния си вид, ако тази разпоредба бъде отменена. И всички тези проблеми са встрани от другите – Facebook е разследван от Федералната търговска комисия и обвинен от 46 щата за „незаконно запазване на монополното си положение“ чрез изкупуване на конкуренцията. Освен това търговската комисия разглежда и предишните придобивания от Facebook на Instagram и WhatsApp.

Джамал Джафер, експерт по медийно право от Колумбийския университет, коментира очакванията си администрацията на Байдън да бъде доста агресивна в прилагането на антитръстовите закони. И да има предвид целия спектър от вреди, а не само вредата върху демократичните устои, но и проблемите, свързани с поверителността на потребителите и благосъстоянието на потребителите. Според него Байдън дори обмисля да създаде антитръстова организация, създадена специално за възстановяване на конкуренцията в области като Big Tech.

Доналд Тръмп и други републиканци постоянно твърдяха, че Facebook е твърде либерален и е свързан с демократите. Но Тръмп много добре успя да се възползва от платформата – както той, така и неговите поддръжници редовно попадат в топ 10 на най-споделяните публикации във Facebook за деня. С ограничаването на профилите на вече бившия президент на САЩ в Instagram и Facebook Зукърбърг се опита да покаже, че може да се промени и е съгласен с възгледите на Байдън, че безконтролното писане в интернет не е непременно нещо велико и славно за ИТ индустрията. Джо Байдън обаче не харесва Facebook и промените, които ще се опита да направи с Big Tech, може да бъде определено като лична неприязън към тази социална мрежа и към нейния император Марк Зукърбърг.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html