събота, 4 май 2024 г.

Русия обвини САЩ за демонстрациите в подкрепа на Навални

Стотици арестувани на протести в подкрепа на Навални в Русия | Накратко
Русия обвини САЩ в намеса във вътрешните работи на страната. Причина за острото изявление на говорителя на външното министерство Мария Захарова бяха публикации на американското посолство в социалните мрежи в подкрепа на Алексей Навални. Според Захарова тези статуси са провокирали протестните демонстрации в много руски градове, при които се стигна до сблъсъци с полицията. Арестувани са над 2000 човека.
Вчера посолството на САЩ написа в Туитър и Фейсбук, че „следи за съобщенията за провеждането на протестните акции в 38 града на Русия и подкрепя правото на всички хора на мирни протести и изразяване на собственото си мнение. Действията на руските власти са насочени към подтискане на това право.“ Захарова припомни, че по време на атаката на американски граждани срещу сградата на американския конгрес, посолството на Америка не е правело такива изявления.
„Това е чист опит да намеса във вътрешните работи на Русия – коментира Захарова. – Провокирането на радикалните елементи за създаване на безредици ще има негативни последици за двустранните отношения. Не за първи път посолството на САЩ демонстрира пренебрежение към дипломатическите норми и правила, активно подкрепяйки незаконните митинги в руските градове.“
В същото време руската Генерална прокуратура поиска от социалните мрежи да блокират потребителите, които разпространяват призиви за демонстрации. Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че към това призовават „определени провокатори“, чийто действия са много ясни. Властите заплашиха родителите на ученици и студенти, които участват в митингите, че техните деца могат да бъдат отстранени от учебните заведения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html