събота, 4 май 2024 г.

Румен Радев действа в стил „А вие защо биете негрите?”

Тодор Токин

Президентът Радев отговори на призива на премиера Бойко Борисов да „вземе отношение по задържането на Алексей Навални” точно в стила на един класически виц от съветско време.

 

„Чайка“ на Червения площад в Москва. Снимка: интернет

Да го припомним на младите читатели. На едно автомобилно изложение представителят на великия СССР се скъсал да хвали гордостта на съветската техническа мисъл – леката кола „Чайка”. Обаче американецът непрекъснато подмятал: „А колко харчи?”. И на онзи от СССР му кипнало и като нямало какво да отговори, си изтървал нервите с контравъпроса: „А вие защо биете негрите?”.

„Чайка“ на Червения площад в Москва. Снимка: интернет

Та и президентът днес наруши „оглушителното мълчание” по случая Навални, по думите на премиера. Но в неговата „позиция” името на руския опозиционер въобще не се споменава. А отговорите на военните, най-вече на висшите военни, винаги са точни, ясни и конкретни. Или поне досега си мислехме, че е така.

Борисов казва, че Европейският парламент и Европейската комисия настояват за незабавното освобождаване на Навални. Вярно, Радев споменава Европейския парламент, но не за да подкрепи освобождаването на Навални, а да каже, че в Брюксел Борисов „се прочу със заканата “да изгори” Елена Йончева. Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Какво общо има задържането от Путин на Навални с бившата шефка на пресцентъра на Радев, която го напусна по неизвестни и досега причини и на която се очаква да бъде свален имунитетът заради обвинения в България за пране на пари? И която бе вече осъдена у нас за лъжите, които сипеше под благосклонния поглед на Радев и партията му, и която опозори страната ни с антибългарска декларация в Брюксел?

Делян Добрев вече осъди Елена Йончева за лъжа, Предстои ЕП да свали имунитета й. Снимка: интернет

Апропо, колко пъти Радев е стъпил в Европейския парламент да защити някоя българска позиция  – например за исканията на превозвачите или ветото на България за членството на Северна Македония в ЕС? И да отиде, сигурно ще го разпознаят само евродепутатите от БСП.

Второ. „Борисов не се трогна за битите български протестиращи и журналисти”, казва Радев в „позицията” си, в която трябва да отговори – забележете – за мълчанието си по случая Навални.

Г-н президент, а кой насъска протестиращите с размахан пред „Дондуков” 2 юмрук? Кой поведе т.нар. първо велико народно въстание на 2 септември м.г.? Сещате ли се какво го чака бившия ви колега Доналд Тръмп заради подстрекателството на бунтовниците срещу законно избрания нов президент и метежа в Капитолия?

Сигналът за протестите е даден. Снимка Интернет

Така че вместо да карате Борисов да се трогне за битите заради вас български протестиращи и журналисти, хвърляйте фуражка до тавана, че не се намери някоя българска Нанси Пелоси да ви иска импийчмът за подстрекаването към бунт срещу законно избраното българско правителство на законни избори, проведени от вашето служебно правителство!

„За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов”, казва в „позицията” си президентът, подканен от премиера да не мълчи оглушително за задържането на Алексей Навални. Че какви са „драматичните проблеми на българската демокрация”, г-н президент”? Че Конституцията не ви дава да управлявате така, както сте свикнали в казармата?  Че любимата ви партия така и не може да вземе властта чрез избори? Че не успя опита ви за държавен преврат чрез протестите през лятото? Или че сте снели доверието от правителството, пък на него, видите ли, не му пука  и не си подава оставката? Че не стана сделката с „Грипен”-ите? Че така и не се намери някой да промени Конституцията и да направи България президентска република начело с вас, разбира се?

Проблемите на българската демокрация наистина са драматични, но заради вас, г-н президент. Драматично е да насъскваш една част от народа срещу друга. Драматично е един президент да не спазва Конституцията, която изисква от него да остави партийните и личните си пристрастия пред портала на „Дондуков” 2. Дано само драматично да остане непрекъснатото ви натякване, че изборите ще бъдат фалшифицирани и нечестни, преди те да са се провели? Направо си е драматично четири от петте партии в Народното събрание да не ви подкрепят, а петата да шикалкави по въпроса дали ще ви издигне за втори мандат.

А не е ли драматично да насрочиш избори на католическия и арменски Великден? За хората от двете общности става дума. Не е ли драматично да се подиграваш с коронавируса, а след това да обвиняваш правителството, че не е взело мерки срещу него?

А вие една конкретна мярка предложихте ли, изобщо нещо конкретно свършихте ли за четирите години в Бялата къща?

Защо не отидохте в парламента да направите отчет на четирите си години, както правеха Желев, Стоянов, Първанов и Плевнелиев? Защо не свикахте поне веднъж Консултативния съвет по национална сигурност, както правеха вашите предшественици?

Няма нужда да отговаряте. Пък и никой не очаква. Отговорът е ясен – оглушително мълчание.

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html