събота, 4 май 2024 г.

Музеите и галериите във Великобритания са в колапс

Музеите и галериите във Великобритания се борят за оцеляване в условията на локдаун заради пандемията, предупреди благотворителна организация, предаде БТА.
Организацията „Арт фънд“ прогнозира, че малките културни институти ще са най-засегнати, и че ще са нужни повече средства. Досега организацията е успяла да подпомогне едва 15 на сто от кандидатствалите за подкрепа от фонда за извънредни ситуации.
В началото на месеца бе съобщено, че лондонският музей „Флорънс Найтингейл“ ще затвори заради последиците от пандемията. Художествената галерия и музей „Уилямсън“ в Бъркънхед също е заплашена от затваряне, смятат от „Арт фънд“.
„Последната карантина е тежък удар и нашите музеи и галерии се борят за оцеляване“, каза директорката на организацията Джени Уолдман. „Особено застрашени са малките музеи, които са жизненоважни за своите общности и не разполагат с резерви да оцелеят тази зима“.
Изследване на организацията установи неотдавна, че шест от десет музея, галерии и исторически сбирки се тревожат за оцеляването си.
От „Арт фънд“ подновиха призива си към британците да даряват в кампанията за набиране на средства „Заедно за музеите“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html