събота, 4 май 2024 г.

Олимпиада в Токио, но през 2032 г.

Екип на Аnteni.bg

Световният спорт бе разтърсен от неприятна новина. Японското правителство е заключило, че олимпийските игри в Токио трябва да бъдат отменени заради пандемията от коронавирус, съобщава БТА, позовавайки се на „Таймс“.

Фокусът на правителството сега е да осигури за Токио домакинство за следващата възможна олимпиада, която още няма определен домакин, през 2032 г.

Япония бе засегната по-слабо от пандемията в сравнение с други развити икономики, но неотдавнашен скок в броя на инфекциите я принуди да затвори границите си за чужденци, които не живеят в страната, както и да обяви извънредно положение в Токио и други големи градове.

Организаторите и японското правителство досега обещаваха Игрите, които вече бяха отложени с една година, да започнат на 23 юли.

„Изглежда Япония е решила всичко, но се страхува да го каже“, пишат други световни медии, докато властите в страната опровергаха, но някак си плахо информацията на „Таймс“.

„Трябва да вземем предвид ситуацията в чужбина и в един момент да решим дали да се проведе олимпиадата или не, но дотогава правителството ще направи всичко необходимо, за да се подготви за Игрите“, каза заместник-генералният секретар на японското правителство, а думите му звучат като „отмяна, но малко по-късно“.

Игрите са насрочени за 23 юли – 8 август, точно същите дати, планирани за 2020 г. Стартът на щафетата с олимпийския огън е насрочен за 25 март, така че съдбата на Игрите трябва да бъде определена до тогава. Миналата година отлагането беше факт на 20 март, 4 месеца преди началото на състезанията.

За последен път олимпийските игри бяха отменени през 40-те години на миналия век заради Втората световна война.

Не е тайна, че МОК и Япония проучват варианти за „безопасни игри“ – чрез намаляване на броя на хората, там където е възможно. Ще има два пъти по-малко спортисти на откриването – 6 000 вместо 11-12 000. Обсъждат се и ограничения за зрителите. Може би олимпиадата ще се проведе без чуждестранни гости. Президентът на МОК Томас Бах не изключва и вариант изобщо да няма фенове.

На фона на нарастващия брой заразени и паниката сред населението, правителството на Япония създаде поста министър за борба с коронавируса. Начело на новото ведомство застана бившият ръководител на външното министерство и министър на отбраната Таро Коно, за който се смята, че е настроен доста критично към провеждането на олимпийските игри. „В условията на втората вълна, която все още не е утихнала, е престъпно да се мисли за спортно събитие. Най-важната ни задача е да спрем разпространението на вируса и да извършим мащабна ваксинация на населението“, казва Коно.

Увеличаването на заболеваемостта за Япония със сигурност е шок.

Страната се справи перфектно с първата вълна – без карантина и масови тестове. „Форбс“ посочва 43 фактора за този успех – „от културата на носене на маски и липсата на склонност на японците към наднормено тегло до ранното затваряне на училищата“.

Таро Коно вече намекна, че в случай на по-нататъшно увеличаване на заболеваемостта, „нито един от сценариите на олимпийските игри през 2021 г. не може да бъде изключен“. И е вероятно най-висшия спортен форум да бъде възможен, ако Япония извърши мащабна ваксинация възможно най-скоро – след 2-3 месеца. Но това е почти нереалистично…

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html