събота, 4 май 2024 г.

България преговаря за руската ваксина „Спутник V“

България преговаря за руската ваксина „Спутник V“, която да бъде прилагана съвместно с „Астра Зенека“. Това съобщи професор Тодор Кантарджиев – шефът на Центъра по заразни и паразитни болести, цитиран от в. „Марица“. „Сега текат консултации дали не може ваксиниране с една доза от „Спутник“ и една от „Астра Зенека“ – заяви Кантарджиев. – При тях се използва друг вирус, който е безвреден, и се манипулира. В него се поставя копие от ДНК на COVID-19, то е отговорно за белтъка на шипчетата на вируса.“

Вчера Унгария стана първата страна от Европейския съюз, която разреши използването на „Спутник V“ по настояване на премиера Виктор Орбан и в нарушение на европейските директиви. Според различни източници обаче регулаторните органи на ЕС водят разговори за лицензиране на ваксината на територията на целия съюз. До момента в ЕС са разрешени само препаратите на „Пфайзер“ и „Модерна“. Първите обаче обявиха, че имат затруднение в изработване на необходимите дози. България, например, получи половината от заявените за 18 януари – 18 720 дози. Това също е причина да се търсят алтернативни варианти за препарати, с които населението да се ваксинира срещу коронавирус.

„При „Астра Зенека“ е интересно, че изпитанията показват много силен имунен отговор с честота над 95 процента, когато между ваксините има интервал от 4 или 5 седмици. От нея сме поръчали най-много, защото е най-евтина“, обяснява още Кантарджиев.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html