събота, 4 май 2024 г.

Забраняват обикновените маски, били безполезни срещу новия щам

8822 | 3M Disposable Respirator, FFP2 | Distrelec Germany

България може да забрани обикновените текстилни маски против коронавирус, става ясно от последните рестриктивни мерки в Западна и Централна Европа. Причината е, че те са напълно безполезни срещу новия щам на коронавируса, който върлува в Англия и е заплаха за континенталната част на Европа. Обикновените предпазни маски ще трябва да бъдат заменени с т.нар. FFP2. Този тип маски се различава по–качеството – много по–здрави са, предпазват по–голяма част около устата. Те се използват от хирурзите по време на операции. Проблемът е, че са около 6 пъти по–скъпи и също могат да се използват само веднъж.

Германия вече забрани носенето на обикновени маски в обществения транспорт и магазините в цялата страна, след като Бавария първа предприе този ход заради силно заразните нови варианти на коронавируса. Вместо тях трябва да се използват FFP2, произвеждан в Китай като KN95, а в САЩ – N95. Австрия се подготвя за същото решение, а в понеделник медицинският съвет препоръча да не се носят ушити вкъщи маски от подръчен текстил заради недостатъчната защита от новите варианти на вируса. „Понеже нямаме нови оръжия срещу тях, единственото е да подобрим наличните“, каза пред обществената телевизия Даниел Камю от съвета. Франция препоръчва на лекарите, на хора със симптоми на коронавирусното заболяване, на контактували с тях и на тези над 60 години да носят от по–здравите маски.

България все още не е приела решение по отношение на маските, но ако заразата продължи да върлува в Западна и Централна Европа, неминуемо ще се стигне и до него, смятат експерти у нас. Опасенията, че новият щам ще прескочи границите, ни са съвсем реални. За такъв развой на нещата говори и здравният министър Костадин Ангелов, който е твърд противник на пълното разхлабване на мерките от 1 февруари.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html