събота, 4 май 2024 г.

Виктор Орбан пусна руската ваксина „Спутник V“

Премьер-министр Венгрии Виктор Орбан

Унгария стана първата държава в Европейския съюз, която одобри руската ваксина „Спутник V“. Премиерът Виктор Орбан еднолично е решил това, за да се справи страната с пандемията от коронавирус, съобщават унгарските медии. Националният институт за фармакология и безопасност на храните одобри използването на руската ваксина, както и тази на гиганта в сферата на фармаццията AstraZeneca, съобщи на брифинг шефът на канцеларията на премиера Гергели Гуляш. Решението за регистрацията на „Спутник V“ е дошло след натиск от Орбан, който се опитва да ускори процеса на ваксиниране на населението. ЕС до момента не е разрешил използването нито на руския препарат, нито на този на AstraZeneca.

Медиите в Будапеща прогнозират, че Орбан ще разреши не само руската ваксина, но и китайската „Синофарм“. Така той ще стане единственият европейски лидер, който осигурява на населението алтернативни ваксини. Всичко това става на фона на непрекъснатите критики към Орбан, че поддържа тесни контакти с руския президент Владимир Путин и ръководството на Китайската комунистическа партия.

Унгария е сред страните в Европа, които се отнасят най-скептично по отношение на ваксинирането. До момента в Европейския съюз е ваксинирано не повече от 1 % от населението.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html