събота, 4 май 2024 г.

Западът залага на губeща карта в случая с Навални

Западът разчита на Алексей Навални и залага на него като единствената алтернатива на Владимир Путин. Но залогът е губещ, защото в резултат на „цветната революция“ на власт в Русия ще дойде сталинист. Бившият украински външен министър Владимир Огризко заяви пред телевизионния канал „Еспресо“, че ако Западът разчита на либералния блогър Алексей Навални да бъде единствената алтернатива на сегашното правителство и „новото лице“ на Русия, това ще бъде голяма грешка.

Ако на Запад направят герой от Навални и залагат на факта, че той е лицето на новата Русия, тогава се страхувам, че нашите западни партньори отново ще направят голяма грешка. Така стана неведнъж в историята на съвременна Русия, Съветския съюз, когато черното се оказа бяло и обратно. И тогава бяха взети абсолютно неадекватни решения. Боя се, че Навални не е в състояние да подкопае режима на Путин днес – силите са твърде неравностойни, каза Огризко.

Няма значение, че самият блогър води курс към дискредитиране на властта (както твърди той) или менторите му го водят насляпо, основното е да се разбере защо е използван, защо този проект няма видими алтернативи и до какво ще доведе опитът за „цветната революция“ в Русия.

Цветна революция в Русия е възможна

Несъмнено е възможен сценарият с „цветната революция“ в Русия, защото елитът краде  пари от бюджета, продава се на Запад и е психически деградирал. Ролята на православната църква е невидима. Сред опозицията преобладават хора от родовете Касянови, Ходорковски, полковници и генерали. На този фон е лесно да се привлече населението да протестира по някакъв значим повод, както стана в Хабаровск. И ако в страната има няколко протеста наведнъж, тогава въпросът ще трябва да бъде решен политически (а не от ОМОН). Съществуват обаче големи подозрения, че властите ще подадат оставка, предавайки юздите на правителството. На кого обаче? Това също е важен въпрос, на който няма отговор. Малко вероятно е обаче Навални да бъде в състояние да ръководи този протест по една проста причина: руснаците не искат връщане към годините, когато Русия застана пред Запада в позиция „каквото поискате“. Тази епоха се свързва единствено и само с безредици, разрастваща се престъпност и бедност.

На власт ще дойде сталинист

По-скоро протестът ще поведе сталинист, който ще заложи на отнемане на имщуството и парите на елит, възстановяване на реда в банковия сектор, спиране на приватизацията, оценка на наследството на Горбачов и Елцин и разработване на нова идеология за страната. Такъв човек все още няма, но той непременно ще се появи, а бизнесът в страната ще го подкрепи финансово. Проучванията показват, че тези настроения са силни в Русия. Защото изследване на института „Левада“ от март 2019 г. показва, че 70% от руснаците оценяват положително ролята на Сталин в историята. Делът на онези, които имат негативно отношение към Сталин, изпитват раздразнение, страх или отвращение, е едва 14%. Според друга анкета 77% от младите хора ( 18-24 години) подкрепят издигането на паметник на Сталин. Това предполага, че техните родители им предават отношението си към Сталин като лидер, който работи за благото на хората и изкоренява корупцията във властта.

Защо не Зюганов?

Любопитно е, че преди всеки избор за депутати в Държавната дума в западната преса се появяват статии, които започват да пропагандират в полза на Зюганов като силен опонент на Путин с надеждата, че настоящите комунисти в Русия са социалдемократи и с тях могат да бъдат постигани договорки, за разлика от настоящия държавен глава. Остава впечатлението, че ако Генадий Зюганов беше по-сговорчив, той щеше да заеме мястото на Навални. Шансовете му обаче също са малки, популярността на комунистическата партия непрекъснато пада и той не може да получи повече от три процента одобрение. Очевидна Русия изпитва глад за ново политическо лице, но не тези на Навални или Зюганов. Би било добре президентът Путин да вникне в това желание и да избере подходящ кандидат за наследник, в противен случай прехвърлянето на властта ще бъде неспокойно.

Разцеплението в елита на Русия

Олег Шабров, професор във Факултета по политически науки на Московския държавен университет, президент на Академията за политически науки заяви, че Навални е проект на една от „кулите на Кремъл“.

Погледнете публичността, която направиха в Думата, посвещавайки изцяло първото си заседание на завръщането му. Сякаш няма други неща за правене, няма други проблеми – Навални пристигна, отбеляза експертът.

Според него е забележителен фактът, че населението не подкрепя Навални, а популяризирането на тази ситуация се осъществява само от политическия елит, което говори за неговото разцепление, „вероятно, между либералното крило и силовите структури“. И сега случаят Навални започна да се използва от либералното крило, за да убеди Путин, че трябва да напусне.

Но тогава възниква въпросът: кой ще дойде? Защото не виждам никой нито от либералната страна, нито от силовите структури. Между другото, обърнете внимание – по време на новогодишното си обръщение, след като приветства народа, Путин говори доста време за Шойгу. Така до известна степен можем да кажем, че силовите структури имат лека преднина.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html