събота, 4 май 2024 г.

Яна Петкова – Каракашова показва своята живопис

От утре в столичната галерия АРТЕ на разположение на публиката е самостоятелната изложба на Яна Петкова, в която авторката показва своите артистични търсения в полето на живописта. Изложбата може да бъде разгледана до 5 февруари.
По думите на изкуствоведката Ружа Маринска художничката се представя по-широко в различни свои амплоа – с картини, изпълнени в акрилна техника, тушови пейзажи и колажи.
Р. Маринска пише проникновено: „Не за първи път си мисля колко е трудно днес – в хаоса от визуално разноречие, бомбардиран от бързо менящи се моди и псевдо такива – да чуеш собствения си глас и да намериш своя единствен и уникален език. Към тези мисли се връщам и сега пред работите на Яна Петкова. Помня първите и още ученически творби, после участията и в някои изложби предимно с колажи, както в изложбата, пак в галерия АРТЕ, на фамилията, към която принадлежи и която свързваме с незабравимия и забележителен Найден Петков.
Продукт на природно дарование и творческа енергия, подбраното за тази изложба говори за един свят, в който има определени лични характеристики – безспорна емоционалност, изразена в деликатни нюанси, чувствителност към пулсацията на багри и фактури, в някои от нещата недоизживяна декоративност на формата, може би като следа от академичното образование. Виждам бъдещето на Яна Петкова именно в разгръщането на тези – живописни и душевни – пространства, върху които тя ще сложи свой неповторим личен знак.
От сърце пожелавам на младата художничка характер и отвореност към предизвикателствата на XXI век!“
Официално откриване не се предвижда. Ще бъде представенн видео разговор с г-жа Ружа Маринска и художничката, който ще бъде публикуван в социалните мрежи, YouTube канала на галерия Арте и в сайта ни: artegallery.eu. На 20 януари се организира вернисаж от 16.00 до 19.00 ч.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html