събота, 4 май 2024 г.

Ходорковски: Путин иска да покаже, че все още е главното животно в стадото

„Путин усеща, че трябва да покаже, че е главното животно в стадото, или хората ще смятат, че той вече не е алфа кучето. Единственото нещо, което предпазва Путин – усещането, че той е алфа кучето – отново бе поставено под съмнение“.

Така определи задържането на опозиционера Алексей Навални Михаил Ходорковски – някогашният руски олигарх и петролен магнат, изпаднал в немилост пред Путин, който сега живее в Лондон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Западът трябва да действа, а не само да говори, ако иска да окаже някакво влияние на Путин след ареста на Навални“, настоя Ходорковски. Той предположи, че опозиционерът може да остане зад решетките едно десетилетие, както той самият, след като предизвика руския президент. От Кремъл отказаха  да отговорят на запитването на Ройтерс за коментар.

Преди двайсетина години Ходорковски бе най-богатият човек в Русия. Той бе арестуван в самолет в Сибир през 2003 г. и осъден на затвор за укриване на данъци и измами, а неговата петролна компания „Юкос“ бе разделена. Той отрече обвиненията, но прекара 10 години в затвора, откъдето бе освободен през 2013 г., припомня Ройтерс.

Ходорковски сравни своето положение с това на Навални, който бе арестуван при завръщането си в Русия с полет от Германия, където бе на лечение, след като бе отровен през август. „Моята ситуация бе абсолютно аналогична“, смята той. „Връщането ми в Русия през 2003 г. нямаше алтернатива, въпреки очаквания арест. Или се предаваш, или се връщаш да се бориш, така че Навални направи абсолютно правилното нещо“, смята бившият олигарх.

„Реалността е, че натискът на руските власти върху 44-годишния опозиционер ще се засили. Навални „може да получи 10 години затвор, това е, което може да видим на този етап“, прогнозира Ходорковски. Той обаче направи уговорката, че „много ще зависи от това как ще реагира руското общество“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html