събота, 4 май 2024 г.

Тръмп няма да спазва благоприличие при напускането на Белия дом

Сутринта на 20 януари, в деня на встъпването в длъжност на Джо Байдън, Доналд и Мелания Тръмп ще напуснат Белия дом като президент и първа дама. Според CNN обаче ритуалът за прехвърлянето на властта няма да бъде направен – двойката Тръмп няма да покани наследниците си Джо и Джил Байдън вътре.

Отмяната на един от най-дълго действащите ритуали за прехвърлянето на властта в Америка – напускащият президент да поздрави новия на стълбите на Северната порта и след това да отиде с него до Капитолия е поредната обида, която Тръмп ще нанесе на Байдън, когато напуска Вашингтон. Вместо от президента и първата дама, семейството на новоизбрания президент ще бъде посрещнато от главния иконом на Белия дом Тимъти Харлет, назначен от Тръмп през 2017 година.

Какво друго възнамерява да „прескочи“ Тръмп

В следобедните часове на встъпването в длъжност президентът Байдън ще присъства на церемонията по поднасяне на венци в Националното гробище в Арлингтън, към която ще се присъединят бившите президенти Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама. Отново без Тръмп. Докато тече събитието, повечето лични вещи на Байдън ще бъдат преместени в Белия дом и разопаковани. По същото време всички атрибути на Тръмп ще бъдат изнесени и ще бъде извършено щателно почистване на Белия дом.

Пренебрегването на ритуала в деня на встъпването в длъжност е следствие от поредица от нарушени морални норми и детинско поведение, идващи директно от президента на Съединените щати, който на висок глас обяви своята незаинтересованост да поддържа някакво подобие на благоприличие спрямо човека, който ще бъде негов наследник, отбелязва CNN. Според източници на американското издание настоящият президент дори обмисля да не напише писмо до Байдън, за да му го остави в Овалния кабинет, което е задължително.

Първата дама е солидарна със съпруга си

Мелания Тръмп, която не се е появявала публично повече от две седмици, до момента не се е свързала с Джил Байдън и по този начин опроверга очакванията, че ще посрещне своята наследница в Белия дом.

Спомням си няколко предавания на властта – първата дама Хилари Клинтън имаше противоречия с Барбара Буш, когато тя за първи път дойде в Белия дом и после когато предаваше позицията на Лора Буш след 8 години. И двете кампании тогава бяха оспорвани, но не беше нарушен добрият тон, каза бивш служител от администрацията на Клинтън.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html