събота, 4 май 2024 г.

Опасен ли е ивермектинът за хората?

Рисковете от употребата на ветеринарния медикамент ивермектин при хора са огромни, предупреди доцент Яна Симова, началник на отделение по кардиология в УМБАЛ „Сърце и Мозък“ в Плевен и ръководител на научноизследователската група за пост-COVID-19 изследване и лечение на усложнения към Българския кардиологичен институт. Доцент Симова е сред медицинските специалисти, които излязоха с открито писмо към обществеността и лекарите за рисковете при използването на медикамента при лечение на коронавирусната инфекция.

 

Ивермектинът има поредица от странични ефекти, които включват кожни обриви, гадене, повръщане, подуване на лицето и крайниците, болки в стомаха, световъртеж, гърчове, спадане на кръвното налягане и други, обясни пред БНР Симова. Преди седмици фармакологът професор Георги Момеков също сподели тезата, че на този етап няма доказателства, които да позволяват ивермектинът да навлезе широко в протоколите за лечение на коронавируса и все още няма европейска страна, в която това да е позволено.

Изпълнителната агенция по лекарствата е разрешила използването на препарата при показания за стронгилоидоза. Това е вид чревна паразитоза, разпространена предимно в държави от Южна Америка и Африка – заболяване, характерно главно за тропиците.

Аз имам право като лекар да ви го изпиша на рецепта. На тази рецепта аз не пиша за какво ви го изписвам. Мога да го изпиша, ако съм несъвестен лекар, и за профилактика за COVID-19 например, което не е редно да се прави, коментира още доцент Яна Симова.

Тя уточни, че се провежда изпитване на медикамента в 12 болници у нас, чиито резултати още не са оповестени, въпреки че още лятото е трябвало междинните данни да бъдат огласени. Една от тези болници е „Пирогов“ – там са го спрели много рано, защото са регистрирали тежки случаи на пневмония.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html