събота, 4 май 2024 г.

СЗО и ООН: Светът е на границата на морална катастрофа

В началото на речта си Гебрейесус подчерта, че разработването и одобряването на безопасни коронавирусни ваксини по-малко от година след появата на вируса в Китай в края на 2019, е „зашеметяващо постижение и много необходим източник на надежда“. Той обаче добави, че „не е редно по-младите и по-здрави възрастни хора в богатите страни да бъдат ваксинирани преди здравните работници и възрастните хора в по-бедните държави.

СЗО призова също така по-богатите страни, които предварително са поръчали милиони дози коронавирусни ваксини, като САЩ, Великобритания и Европа, да споделят част от тези ваксини с COVAX, за да може след това те да бъдат преразпредели в по-бедните държави.

В началото на месец декември миналата година организацията „People’s Vaccine Alliance“ съобщи, че 53 процента от коронавирусните ваксини са закупени от страни, в които живеят едва 14 процента от световното население. Примерът с Канада е особено показателен – там са закупени толкова много дози, че всеки гражданин на страната може да бъде ваксиниран поне пет пъти. Като цяло страните от т. нар. „златен милиард“ са закупили всички дози от ваксината на „Moderna“ и 96% от дозите на „Pfizer“. Пак според същата статистика бедните държави ще могат да ваксинират само един на всеки десет души. Сред посочените държави са Кения, Мианмар, Нигерия, Пакистан и Украйна. Също така, експертите на организацията вярват, че през следващите няколко години ваксинацията няма да бъде достъпна за милиарди хора.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html