събота, 4 май 2024 г.

„Демократична България“ може да се разцепи точно преди изборите

Гласуваш за ДСБ-„Да, България“ – получаваш БСП и Цветанов

Една от основните извънпарламентарни коалиции – „Демократична България“, може да се разцепи два месеца преди парламентарните избори, става ясно от последните събития по високите етажи на опозиционната коалиция. Според различни източници отношенията между лидерите на „Да, България“ и ДСБ – Христо Иванов и Атанас Атанасов, са се обтегнали в последните месеци и двамата вече трудно прикриват този факт. Като потвърждение на това, двамата практически спряха съвместните си медийни изяви във Фейсбук и други социални мрежи, които бяха много популярни през лятото по време на протестите. Причината за разрива е… акцията на Христо Иванов в Росенец, когато привърженици на „Да, България“ атакуваха сарая на Доган. Атанасов бе изолиран от този пърформанс, който извади десните от летаргията и ги направи отново сериозен политически фактор. Генералът от службите Атанасов бил бесен на коалиционния си партньор, като дори заговорил за разваляне на коалицията. В крайна сметка, неговите съветници го убедили да не го прави в името на свалянето на ГЕРБ от власт.

О.р. ген. Атанасов се надява о.р. ген. Радев да му връчи мандат за правителство след изборите на 4 април. Снимка: интернет

През миналата седмица обаче Атанасов изненадващо обяви, че „Демократична България“ е готова да преговаря с… БСП за съвместни действия след изборите. На по–дипломатичен език това означава само едно – управленска коалиция. Атанасов дори посочи условието, при което това може да стане – „Позитано“ да приеме програмата на десните. Това, разбира се, няма как да се случи. Тезата на Атанасов обаче не е никак случайно хвърлена в пространството. Според експерти това е директен удар срещу намеренията на Христо Иванов да работи с хората на Мая Манолова и Цветан Цветанов. „Атанасов е толкова сърдит на Христо Иванов, че не го взе в Росенец, че е готов да го прати на дъното на всички социологически проучвания“, заяви за „Антени“ един от политтехнолозите на „Демократична България“. Освен с БСП партията на Атанас Атанасов няма никакви скрупули да работи с „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. „Нашите програми са идентични и се припокриват“, заяви Атанасов в студиото на Би Ти Ви.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html