събота, 4 май 2024 г.

Вашинтгон под обсада заради Байдън

Започва седмицата, в която Джо Байдън ще положи клетва като 46-ия президент на САЩ. Церемонията ще се състои на фона на безпрецедентни мерки за сигурност. Десетки хиляди войници са разположени във Вашингтон, за да не се стига до нови провокации и нападения над сградата на Конгреса на 6 януари, при което загинаха петима.

Предстоящата церемония във Вашингтон за встъпване в длъжност на новия президент ще бъде коренно различна от всички досегашни, защото ще се състои в условията на пандемията от коронавируса. Това каза избраната за вицепрезидент Камала Харис.

Ще свършим работата, за която сме избрани, заяви Харис.

Погледите са насочени и към идващата нова администрация. Демократът Байдън има намерение да ускори темпото на ваксиниране срещу COVID-19. Планът му е да бъдат поставени 100 милиона дози ваксини през първите му 100 дни от встъпване в  длъжност – нещо, което според водещият експерт Антъни Фаучи е напълно възможно.

Байдън също се надява Конгресът да действа бързо при приемането на план от стимули за съживяване на икономиката.

Но желанието на демократите да подложат отиващия си президент Доналд Тръмп на процес по отстраняване за втори път поставя въпроса кога законодателните плановете на новата администрация ще бъдат изпълнени

Малко част от американците участваха в планираните демонстрации в столиците на различните щати, след като властите се подготвиха да предотвратят евентуално насилие с изпращането на Националната гвардия и поставяне на бариери. Над 100 са вече арестуваните във връзка с щурма на Капитолия на 6 януари, като ФБР разследва дали участвалите са получили помощ от чужди правителства, организации или индивиди.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html