събота, 4 май 2024 г.

Наследникът на Меркел Армин Лашет е за силна Европа и против джендърите

Изображението може да съдържа: 2 души, близък план

Армин Лашет бе избран за лидер на управляващия в Германия ХДС. Вероятно е през есента да бъде избран за бъдещ канцлер на страната, на мястото на Ангела Меркел. „Министър-председател, който управлява успешно провинция с 18 милиона население, определено може да бъде и федерален канцлер“, заяви преди броени дни Армин Лашет. Той събра 521 гласа – с 55 повече от конкурента му Фридрих Мерц.
Кой е Армин Лашет, от когото може би ще засиви бъдещето на Европа в следващите години? Родителите му са валонци, преселници от Белгия. Той самият владее перфектно френски. Много близък е с френския президент Макрон и двамата се разбират чудесно, споделяйки възгледа за повече обединена Европа.
Силно вярващ католик, родителите му също са дълбоко вярващи. Член на Централния комитет на немските католици. Като католик Лашет не гледа с добро око на джендърството. Например, той публично се обяви против еднополовите бракове.
Преди да започне политическата си кариера, е бил журналист в общeствени медии, а след това – директор на католическо издание. В ХДС е от 18-годишен – веднага с навършването на пълнолетие.
Женен е за неговата тийнейджърска любов Сузана Малангре, с която се запознава като дете в католически детски хор, ръководен от бащата на Сузана, едрият бизнесмен Хайнрих Малангре (стъкларска индустрия). Имат три деца: двама сина и дъщеря. Съпругата му принадлежи към видно аахенско семейство с френскоговорящ валонски произход.
Радетел за повече обединена Европа – първо в отбранителната политика и тази по сигурността, както и в областта на енергетиката. Защищава позициите за задълбочаване на общата парична и финансова политика.
Привърженик на по-свободното движение на хора и миграцията като стопанско явление. В чудесни отношения с турскоговорящата общност в Германия.
От тримата кандидати за председател на ХДС той е онзи, който най-силно се застъпваше за продължаване на курс на Ангела Меркел и за дефиниране на ХДС като „центристка партия“. Преди няколко седмици заедно с министъра на здравеопазването Йенс Шпан публикува съвместна програма, наречена „# Impulse2021“, в която формулират визия за ХДС като основна народна партия с „ясни ограничения отдясно“, но с ляво крило, склонено да защитава интересите на работническата класа, и с по-консервативно „икономическо“ крило.
„20-те години на този век трябва да се превърнат в десетилетието, което ще модернизира Германия – с нова икономическа динамика, сигурност и най-добрите и справедливи шансове за получаване на образование“ – е едно от основните послания.
Другите са повсеместна дигитализация, вкл. създаване на такова министерство и „нулева толерантност спрямо престъпността и екстремизма“.
Външнополитически Лашет и Шпан подкрепят ясно изразения проевропейски и евроатлантически курс на партията. Настояват за разширяване на сътрудничеството със САЩ по екологичните и търговските въпроси, пледират за дееспособен ЕС, както и повече ангажименти от страна на Германия и Франция. Но Лашет, както и целият немски елит, е поддръжник на газовия „Северен поток”. Твърд привърженик е на диалога с Русия. Застъпвал е тезата за „антипутиновски популизъм” в Германия.
В началото на скандала „Скрипал” с отравянето изрази съмнения в достатъчността на доказателствата.
През 2018 г. заяви в интервю, че „Имаме климат, в който всеки, който говори с гледна точка, различна от общоприетата гледна точка по отношение на Русия, е обявен за закупен от“ Газпром „или поддръжник на Владимир Путин“. Това не означава, че симпатизира на Владимир Путин.
Лашет е изразител на еманципатията на едрия немски капитал от атлантизма, на опита на този капитал да се превърне в самостоятелна сила на световната политическа сцена.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html