събота, 4 май 2024 г.

Внимание: коя ваксина е най-добра?

Коя ваксина е най-добра и най-лесно ще се приеме от организма? Този въпрос си задават голяма част от хората, в опит да изберат най-ефективната ваксина за себе си. Професор Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести дава отговор на тези въпроси.

Ваксината на „Pfizer“ е създадена на базата на платформа за лечение на рак.  „BioNTech“ е фирма, създадена за имунотераприя, специализирана е във възможните приложения на РНК. Това беше молекулата на 2020. Последната нобелова награда за Химия бе за приложение на молекулата на РНК. Тази компания е собственост на двама души с турски произход, натурализирани в Германия. Те казват, че дори в деня на сватбата са тичали в лаборатория, и резултатите са видими. Все пак „Модерна“ е по-стабилна. Големият проблем на РНК е как да може да се предпази имунната система на организма, за да може да си свърши работата. В това конструкцията на „Модерна“ е по-стабилна. Що се отнася до руската ваксина „Спутник“ и на„АстраЗенека“,те също са доста модерни. Това са ДНК ваксините. При тях се използва аденовирус, за да внесе гените, които са необходими за синтез на защитата. Има и по-стари ваксини. С протеини на шипчетата на вируса, каза професор Христова.

При всички случаи ние няма да останем изолирани. Новият щам ще влезе в България, ако вече не го е направил. Той все още няма широко разпространение, защото засега се наблюдава трайно намаление. Трябва да продължим да се пазим, за да не допуснем масово разпространение на този нов щам.

По думите ѝ, политиката на ваксиниране е такава, че с доставения брой дози да могат да се ваксинират два пъти определени брой хора, а не с дозите да се ваксинират хората само по един път. Това се дължи на това, че сроковете на доставка не са фиксирани и може да няма ваксини за второто поставяне на препарата.

Близо сме до одобрението на“АстраЗенека“, една част все пак ще достигне до България. От нея се чакат 4,5 милиона дози. От другите общо са договорени 4,5 милиона. По думите ѝ, към момента е трудно да се даде прогноза за развоя на ситуацията с епидемията у нас.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html