събота, 4 май 2024 г.

Ръкополагат наместника на папа Франциск в България

Монсиньор Румен Станев ще бъде ръкоположен за помощен епископ на Софийско-пловдивски диоцез и титулярен епископ на Симидика, съобщиха от пресслужбата на Католическата църква в България.

Ритуалът ще се състои на 17 януари /неделя/ от 15.00 часа в конкатедралата „Св. Йосиф“ и ще бъде ръководен от Негово Високопреосвещенство монсиньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивски диоцез, а останалите съслужващи епископи ще бъдат монсиньор Христо Пройков, епарх на Софийска епархия „Йоан XXIII“, и монсиньор Киро Стоянов, епископ на Скопски диоцез, като в ръкоположението ще участва и апостолическият нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари.

От Католическата църква в България посочват, че това е историческо събитие за Католическата църква у нас, тъй като за първи път папа Франциск назначава помощен епископ с постоянно седалище в София, както и епископско ръкоположение в столицата след дълги десетилетия.

На Светата литургия ще присъстват също свещеници, монаси и монахини от трите католически епархии. Официална покана е отправена до Българската православна църква, Президентството, представители на Народното събрание, на Министерския съвет, на Столична община, и останалите религиозни вероизповедания в България, както и членове на дипломатическия корпус.

Румен Станев е български католически духовник, помощен епископ на Софийско-пловдивската епархия и титулярен епископ на Симидика.

Румен Иванов Станев е роден на 19 август 1973 г. в село Калояново, област Пловдив. Той определя село Житница за свое родно място. Там живеят родителите му, там той прекарва детството си и завършва основното си образование. Завършва средното си образование в Техникума по обществено хранене „Проф. д-р Асен Златаров“ в град Пловдив. По професия е готвач. След отбиване на военната си служба през 1994 г., Румен е изпратен в Рим, където посещава Висшата семинария и през 1999 г. завършва бакалавърска степен по богословие в Папския Урбански университет към Конгрегация за разпространяване на вярата.

Ръкоположен е за свещеник на 11 септември 1999 г. в катедралата „Свети Лудвиг“ в Пловдив, след което е назначен за помощник-енорийски свещеник в енорията „Пресвето сърце Исусово“ в град Раковски. От 5 септември 2005 г. до избирането му за епископ е енорийски свещеник в енорията „Свети Архангел Михаил“ също в Раковски.

По време на своето 15 годишно служене в енорията, той ремонтира основно храма и обновява интериора му като са изработени витражи на местните мъченици на вярата – епископ Иван Романов, отец Флавиан Манкин, Гено Буров и Рафаел Пеев. През 2016 – 2018 г. с дарения и доброволен труд на вярващите отец Станев изгражда гробищния параклис „Свети Йосиф“. На 6 май 2019 г. по време на Апостолическото поклонничество на папа Франциск в България отец Станев посреща папата в енорийския храм, където е проведена среща с над 750 представители на католическата общност в България. Въпреки ограниченията по време на вирусната пандемия през 2020 г., успява да пренесе и инсталира в храма тръбен орган от енория „Свети Иван Мари Виане“ в град Базел в Швейцария. Отец Румен Станев е председател на организацията „Каритас Витания“ и е член на Епископската съветническа колегия към Епископската конференция на Католическата църква в България.

На 5 септември 2020 г. пресслужбата на Светия престол съобщава за назначението на отец Станев за помощен епископ на Софийско-пловдивската епархия и титулярен симидикански епископ. Седалището на помощния епископ е София, където се грижи за католиците от латински обред, както българи, така и чужденци и заедно с епархийния епископ на епархията „Свети Йоан XXIII“ поддържа отношения с Българската православна църква и останалите вероизповедания в страната. Помощният епископ е представител на Католическата църква в България пред българските граждански власти.

На 4 ноември 2020 г. на 39-та извънредна изборна Национална конференция на федерацията „Каритас България“ епископ Румен Станев е избран за неин президент.

Монсеньор Румен Станев владее италиански и ползва френски.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html