неделя, 28 април 2024 г.

Първото зимно изкачване на К2 е факт

Първото зимно изкачване на K2 вече е факт. Екип непалци достигна най-високата му точка в 17:00 ч. местно време.

Няколко експедиции досега не успяваха да достигнат височина над 7000 метра при атака на върха.

К2 е вторият по височина връх на Земята – 8611 м. Той е единственият осемхилядник, към който няма технически лесен маршрут и е значително по-труден за изкачване от първенеца Еверест.

Първото изкачване на К2 е осъществено на 31 юли 1954 г. от италианската алпийска свръзка Лино Лачедели и Ачиле Компаньони.

Както е известно, българският алпинист Атанас Скатов е в състава на международна експедиция, която също прави опит за зимно изкачване.

Ето и последния му разказ за ситуацията под връха:

„Вчера слязох на базов лагер след втората ми аклиматизация до Лагер 2, 6600 м. На 11 януари тръгнахме към японския Лагер 1 при силен вятър, където си бяхме оставили екипировката от първата аклиматизация. Палатка я намерихме счупена и негодна за ползване. Добре че имахме втора. На 12-ти януари достигнахме Лагер 1 на 6050 м, където нощувахме отново при силен вятър. На 13.01 достигнахме японския Лагер 2. След 2 нощувки на това ниво взех решение да сляза в базовия лагер, въпреки че носех с мен екипировка за върха.

Трудно се климатизирам на тази зимна експедиция и не съм в моята форма. Също така се убедих, че това е най-трудният осемхилядник. Теренът е много техничен и опасен. Падат камъни и вече няколко души пострадаха, един с опасност за живота. Труден и много опасен връх.

Днес 16.01 докато пиша това, 10 шерпи от двата непалски отбора на Нирмал и Мингма Г, които дойдоха преди нас, са преминали през Гърлото на бутилката и се очаква до 5 часа да са на върха. Днес е най-хубавият ден откакто сме тук. Има силно слънце и няма вятър. Радвам се много за успеха на експедицията.

Следващите 10 дни по прогноза е силен вятър и оставаме на базов лагер, написа Скатов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html