събота, 4 май 2024 г.

4 април: Живков става генерален секретар, „Работническо дело“ – „Дума“, основан е НАТО

Изборите ще са „съдбовни“ и на 4 април, обяви президентът в четвъртък. Те ще съвпаднат с католическия Великден, което нанася удар по католическата общност в България, а и по част от сънародници зад граница, които могат да се откажат възпрепятствани да пуснат бюлетини. По това време е и пролетната ваканция на децата – хубаво време за семейни пътувания и не толкова хубаво за разходки до урните.

На 12-ия конгрес на БКП (31 март-4 април 1981 г.) Тодор Живков е избран за генерален секретар на партията. Снимка Интернет

Президентът обаче напълно коректно изтъква „съдбовността“ на датата. Тя е доста противоречива. Тодор Живков никога не е крил, че денят е съдбовен за него лично. Първо – на тази дата през 1944 г. Живков става партизанин. И второ – на 4 април 1981 на 12-ия конгрес е избран за генерален секретар на ЦК на БКП. Пак през април – но през 1956 г. на Априлския пленум на ЦК на БКП той става първи секретар. Новата позиция обаче го издига в ранг и го приравнява с лидерите на други соцстрани и най-вече с Леонид Брежнев.

През 1990 печатният орган на партията  вестник „Работническо дело“ се преименува и става вестник „Дума“. А ден по-рано след вътрешнопартиен референдум БКП става БСП.

На 4 април 1990 г. в. „Работническо дело“ става в. „Дума“ – орган на преименувалата се ден по-рано БСП. Снимка Интернет

В българската политика 4 април 2000 година остава и като деня, в който Симеон II пристига в България и каза, че ще остане в страната, а година по-късно, на 6 април обяви, че ще ни оправи за 800 дни.

Датата е черна годишнина от трагедията в река Лим в Черна гора през 2004 година загинаха  12 български деца.

На 4 април 1949 г. е създаден НАТО с подписването на договор между 10 западноевропейски държави, САЩ и Канада. На 2 април 2004 г. и българският флаг бе издигнат пред централата на пакта в Брюксел.

На церемонията външният министър Соломон Паси се разплака и имаше защо – през 1991 на тази дата по негова инициатива бе основан Атлантическият клуб в България, той стана и негов председател. И 4 април у нас се отбелязва като Денят на атлантическата солидарност.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html