събота, 4 май 2024 г.

Предстои сблъсък Путин-Навални в Москва

Последният път, когато самолет, превозващ Алексей Навални, кацна на руска земя, руският опозиционен лидер беше в безсъзнание и пилотите трябваше да играят ролята на реаниматори, за да спасят живота му. Пет месеца по-късно, след чудотворното му възстановяване, Навални планира да се качи на редовен полет до Москва тази неделя и да се завърне в родината си, където претърпя почти фатален инцидент.

Оказах се в Германия, в интензивно отделение, по една причина – опитаха се да ме убият, обясни Навални чрез публикация в Instagram, съобщавайки за пристигането си на московското летище Внуково този уикенд.

Русия е моята страна, Москва е моят град, липсва ми, написа опозиционният лидер.

За Навални завръщането му в Русия от Германия, където се подложи на лечение след предполагаемо отравяне с военно-паралитичното вещество „Новичок“, е едновременно личен риск и политическа благодат. Любопитното е, че той избра да лети обратно с авиокомпанията „Победа“.

За руските власти обаче завръщането му не представлява нищо друго освен проблеми в началото на важна предизборна година – проблеми, които те се надяваха да избегнат, като започнаха да създават законови пречки за Навални и обкръжението му. В началото на януари, руската затворническа служба поиска местен съд да постанови, че Навални е нарушил условията на условната си присъда, като е пребивавал в Германия. Само ден след публикацията на Навални в Instagram, съдебните власти заплашиха, че ще направят „всичко възможно“ да го задържат при завръщането му в Русия. Изявлението прозвуча като предупреждение: Стой си в Германия или иначе те чака затвор.

Обвинението срещу Путин

Това предупреждение или заплаха по-скоро заплаха, не тревожи Навални. Като политическа фигура номер 2 на Русия след президента Владимир Путин, опозиционерът си е изградил име на човек, който отказвай да бъде сплашен. И опитът за отравяне го кара да насочи атаките си към самия връх на руската пирамида на властта. От момента, в който се събуди от кома в болницата в Берлин през септември, Навални обвинява Путин, че лично стои зад атаката с отровата, което руският президент отрича. И не спря дотук – през декември, използвайки разследването на журналистическия екип на Bellingcat, Навални разговаря с човек, за когото твърди, че работи за Федералната служба за безопасност (ФСБ), като го подмами да признае предполагаемото участие на службите за сигурност в отравянето му. Видеоклипът с разговора в YouTube е гледан повече от 22 милиона пъти.

Никой не е унижавал ФСБ по този начин от много, много време, ако изобщо някога службата е унижавана така, заяви политическият коментатор Константин Гаазе. И добави: Завръщането му ще се тълкува като предизвикателство, няма съмнение, че те ще искат да го приберат.

Русия има и други причини да иска Навални да бъде отстранен

Тази есен руснаците трябва да гласуват за нов парламент, който да работи по време на т. нар. „Преход на властта“ в навечерието на края на президентския мандат на Путин през 2024. Американските експерти не са сигурни какво ще последва – дали Путин ще се остане президент или ще назначи наследник, като същевременно запази властта си? Но какъвто и да е предпочитаният вариант, Кремъл ще иска пълен контрол върху процеса. Преди изборите, на фона на икономическия спад заради пандемията от коронавируса, коментаторите посочиха осезаемо затягане на редиците в управляващата партия, включително и бързото приемане на закон в края на миналата година, който позволява хората да бъдат определяни като „чуждестранни агенти“. Стратегията на Навални за „електронно гласуване“, призивите за общ вот срещу „Единна Русия“ и способността му да организира големи улични протести, заплашва да сложи прът в колелата на управляващите.

Теории на конспирацията

В Русия има традиция дисидентите да се завръщат в родината си. В някои случаи, както при пристигането с влака на Владимир Ленин през 1917, те успяват. Но в други не се получава – така стана с Михаил Ходорковски, някога най-богатият човек на Русия, който се завърна в Русия през 2003 и прекара зад решетките близо десетилетие. Следователно не е изненадващо, че има доста спекулации как руските власти ще осуетят пристигането на Навални. Теориите варират от конвенционалните – на Навални може да бъде отказано да се качи на борда на самолета под предлог ограниченията срещу COVID-19, или да бъде задържан още на пистата и поставен под домашен арест, до необичайни – въздушният превозвач може да бъде затворен, полетът му отменен заради снежна буря и самолетът да бъде отклонен от курса си.

Ако вече на всички стана ясно, че Навални може да бъде затворен всеки момент, сега сценарият, който се разиграва е, че той може да бъде убит, каза Иля Яшин, също опозиционен политик и близък приятел на Навални, пред телевизионния канал „Дъжд“.

Освен това повечето политически коментатори са съгласни, че вълната на насилие и размириците в САЩ преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън помагат на Кремъл, като отвличат международното внимание от Русия.

Опит за тъчдаун

Предполага се, че Навални ще се опита да предотврати незабавния си арест, като призове своите привърженици да го чакат на летището в неделя. Ако на Внуково се събере голяма тълпа може би властите ще се въздържат, поне временно. И обратно – ако няма много опозицинери, хардлайнерите в правителството ще подложат на  наказателно преследване опозиционния политик. Анкета на независимия център за изследване на общественото мнение „Левада“ от края на миналата година показа, че все по-малко руснаци вярват, че зад отравянето стои Кремъл, като повече са тези, които мислят, че то е инсценирано от Навални и чужди разузнавания.

Но властите в Русия трябва да внимават – затвор за Навални може да го направи  мъченик и да бъде тълкуван като знак за слабост от управляващите. Но и оставянето му на свобода със сигурност ще навлече неприятности. По думите на политическия анализатор Татяна Становая в „Telegram“ ситуацията с Навални много прилича на два влака, които се втурват един към друг, обречени да се сблъскат. Ще има много жертви.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html