събота, 4 май 2024 г.

Хилари Клинтън: Да спрем превъзходството на бялата раса!

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън и кандидат на демократите за президент през 2016 година осъди в материал зa „Wаshingtоn Pоst“ събитията от 6 януари, атаката над Капитолия, като се изправи освен срещу президента Доналд Тръмп и срещу върховенството на белите в Америка. Ето какво написа бившият държавен секретар на САЩ и съпруга на президента Бил Клинтън:

„Атаката в сряда срещу Капитолия беше трагично предвидимият резултат от оплакванията на белите върховисти, подхранвани от президента Доналд Тръмп. Но напускането му на поста, независимо дали веднага или на 20 януари, няма да реши по-дълбоките проблеми. Това, което се случи, е повод да скърбим и да се възмущаваме, но не е повод за шок. Това, което твърде често приемахме като скандали от една нещастна, но временна фигура в обществения ни живот, всъщност е част от нещо много по-голямо. Това е предизвикателството, пред което сме изправени всички ние. През последните дни мислех за опита си като сенатор на щата Ню Йорк и събитията от 11 септември 2001 г. и последвалия доклад на Анкетната комисията за атентатите. Авторите на доклада изследваха действията, които отвориха вратата за опустошителна терористична атака. „Най-големият провал“, както написаха те, е липсата на въображение от страна на ръководството на страната. Не вярваме, че лидерите са разбрали сериозността на заплахата.

Почти 20 години по-късно преживяваме още един провал на въображението – неспособността да се отчетат щетите, които могат да бъдат причинени на нацията от президент, който подбужда към насилие, лидери на Конгреса, които разпалват страстите и социални медийни платформи, които разпространяват конспиративни теории в съзнанието на поддръжниците на Тръмп. Ако не се противопоставим на тази заплаха, рискуваме да направим събитията от миналата седмица само прелюдия към по-голяма трагедия.

Тръмп се кандидатира за президент на Америка с идеята, че белият цвят на кожата е по-важен от всичко друго. В Белия дом той даде на белите върховисти, членовете на крайната десница и теоретици на конспиративните теории най-мощната опора досега. Той дори заяви, че сред участниците във факелното шествие в Шарлотсвил през 2017 г. са били „някои много добри хора“.

През 2020, когато загуби изборите, успя да докара до лудост най-опасните елементи, които съществуват у нас. Неговите поддръжници започнаха да планират своето въстание и опит за държавен преврат, кроейки планове за поход към Капитолия и „спиране на кражбата“ на гласове. Членовете на Конгреса, включително сенатор Джош Хоули, сенатор Тед Крус и членът на Камарата на представителите Мо Брукс ги насърчиха да „започнат да си записват имена и да сритват задници“. Тръмп не остави никакво съмнение относно желанията си, очертавайки ги в речта пред своите привърженици на 6 януари, използвайки провокативни думи, произнесени точно преди тълпата да започне атаката.

И така, как да продължим напред като държава? Какво показва фактът, че станахме съучастници в тази враждебна към народа ни дейност, а тези, които биха тревога, бяха отхвърлени като истерици? Благородното обяснение е, че не можете разбере опасността от това, което изглежда като нелепи теории на конспирацията, докато не я изпитате сами. Това е урок, който научих сама. Имам неприятен опит в общуването с хора, които ме смятаха за изчадие на ада. В живота си съм преминала през всичко – от унищожаване на имиджа ми заради борбата ми за реформа в здравеопазването, до твърдения, че управлявам група педофили, напътствайки действията им от пицария. А върхът беше бомбата, която получих по пощата от побеснял привърженик на Тръмп.

Идеите на фанатиците могат да доведат до истински, дори смъртоносни щети. Жителите на Мичиган го осъзнаха миналата година, когато въоръжени мъже, които се представиха за членове на милицията от Революционната война, опитаха да отвлекат своя губернатор. Жителите на Нешвил го видяха с очите си, когато теоретик на конспирацията взриви цял блок. Сега го преживяха всички американци. В новата си книга Изабел Уилкерсън „Каста“ пита историка Тейлър Бранч: „Ако на хората се даде право на избор между демокрация и бял цвят на кожата, колко хора биха избрали белия цвят?“ Събитията от сряда ни напомниха грозната истина: Има  много американци, които биха избрали белия цвят на кожата, те са повече, отколкото на мнозина им се иска да повярват.

Отрезвяващо е, че много хора не бяха изненадани от случилото се миналата седмица, особено цветнокожите, защото те вече са виждали тълпата с конфедеративни знамена и примки с бесилки, за тях това е позната гледка от американската история. Помислете за това, с което се сблъскахме миналия юни, когато мирно протестиращите от Black Lives Matter на площад Лафайет бяха посрещнати от федералните сили за сигурност със сълзотворен газ. Ако първата стъпка към изцелението и единството е честността, това тогава започнете с признанието, че това наистина е част от това, което сме.

Отстраняването на Доналд Тръмп от длъжност е от съществено значение и аз вярвам, че той трябва да бъде отстранен. Членовете на Конгреса, които му помогнаха да подкопае демокрацията ни, трябва да подадат оставка, а онези, които влязоха в заговор с терористите, трябва да бъдат експулсирани незабавно. Но само това няма да премахне върховенството на белите и екстремизма на белите в Америка. Трябват промени, които новоизбраните лидери трябва да предприемат незабавно, включително въвеждане на нови закони за наказателна отговорност на щатско и федерално ниво, които да класифицират като прecтъплeниe придържaнeтo към тeoриятa зa върхoвeнcтвoтo нa бeлитe. Cпoрeд тeзи зaкoни щe e нeoбхoдимo дa ce прocлeдят дeйствията нa eкcтрeмиcти кaтo тeзи, кoитo прoникнaха в Кaпитoлия. Twittеr и други кoмпaнии взеха прaвилнoтo рeшeниe дa cпрaт опитите на Тръмп дa прoдължи дa изпoлзвa тeхнитe плaтфoрми. Тe oбaчe щe трябвa дa нaпрaвят пoвeчe, зa дa cпрaт рaзпрocтрaнeниeтo нa нacилcтвeни рeчи и кoнcпирaтивни тeoрии. Администрацията на Байдън ще трябва да се справи с тази криза в цялата й сложност и мащаб, включително да държи отговорни технологичните компании, да преследва всички, които са нарушили нашите закони, и да направи публично достояние повече разузнавателни данни и анализи за вътрешния тероризъм. Въпреки ужаса от това, на което станахме свидетели, през следващите седмици и месеци новините ще се променят. Наш дълг е това да не се повтаря. Имаме силата, способността и – да – въображението, за да устоим на случилото се и да гарантираме, че нищо подобно никога няма да се повтори. Ето как изглежда истинският патриотизъм.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html