събота, 4 май 2024 г.

СЗО с мрачна прогноза: Втората година на пандемията ще бъде по-тежка от първата

Продължаващите проблеми с бързото предаване между хората на вируса и големия брой заразени с коронавирус показва, че светът трябва да се подготви за още по-трудна година в борбата срещу COVID-19, смятат експертите на Световната здравна организация (СЗО). Предупреждението дойде от Майк Райън – ръководител на екипа за спешна помощ към организацията по време на видеоконференция.

Райън призна, че след спада в броя на случаи от лятото и есента статистиката сред заразените и починалите расте и цялостната картина не изглежда особено оптимистична. Думите му бяха потвърдени от Мария ван Керхове, технически ръководител на спешната здравна програма на СЗО, която коментира, че след празниците ситуацията в някои страни се е влошила или предстои да се влоши много.

Само през миналата седмица имахме пет милиона случая на заразени в света и 85 000 починали, каза още Райън, като добави, че във всички региони на Югоизточна Азия се наблюдава нарастване на новите случаи на COVID-19. Той отбеляза също, че ситуацията в Европа и Америка е особено тревожна.

В Америка все още се намират повече от половината от всички болни в света и 45% от новите смъртни случаи. В Европа са повече от една трета от всички нови случаи в световен мащаб. Увеличаването на броя на болните допълнително се влошава и от времето на втората вълна, която се превърна в „перфектна буря“ за европейските страни и САЩ. В Северното полукълбо, особено в Европа и Северна Америка, предпоставките са много – студено време, хора, които се събират на закрито, повишено социално объркване и комбинация от фактори, които доведоха до повишено предаване  на вируса в много страни.

Броят на случаите на коронавирус в света надхвърли 92 милиона, докато общият брой на свързаните с него смъртни случаи вече е над 1 970 000, според Университета „Джон Хопкинс“. Съединените щати остават най-засегнатата страна, следвани от Индия и Бразилия, а Великобритания отчете най-лошия си процент на смъртност от 1564 души за 24 часа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html