неделя, 28 април 2024 г.

Сняг от пластмаса? Теорията на конспирацията е по-опасна, отколкото изглежда

The Church of QAnon: Will conspiracy theories form the basis of a new  religious movement?

Серхио Фанхул, Ел Паис

Като един айсберг, Дълбоката държава се разпростира под пластовете на онази държава, която всички виждаме. Скрита от очите на обикновения гражданин,  тя набира мощ. Членовете на тази сатанинска организация почитат Дявола, пият бебешка кръв  и поддържат хомосексуални мрежи. В тази конспирация са  замесени членове на Демократическата партия като Хилари Клинтън и Барак Обама, холивудски звезди като Том Ханкс, милионери като Бил Гейтс  и Джордж Сорос, дори и папа Франциск. Но има един спасител, който ще разруши Дълбоката Държава  и ще счупи нашите окови: Доналд Тръмп.

Това е теорията на конспирацията, позната като QAnon. Може да звучи несериозно, но мрежата, свързана с   крайната десница, има все повече привърженици. И докато предизвиква усмивки, може би трябва да ни плаши. ФБР вече е я квалифицира като заплаха срещу националната  сигурност. Някои от от хората, които  нахлуха в американския Конгрес, са привърженици на  сатанинските  вярвания. Например, звездата на това шоу, мъжът, маскиран като Вълкът от Йелоустоун, който има канал в YouTube, посветен на теориите QAnon.

Проблемът с „конспираноята“ и фалшивите новини, които се разпространяват в интернет, започва да гризе много отчетливо света от плът и  кръв, защото светът онлайн и светът офлайн вече са на практика едно и също. Вярванията се разпространяват из планетата ни. А и са  много лесни за адаптиране на всяка територия. В Германия, където движението QAnnon набира мощ, се  говори, че Ангела Меркел е свързана с Дълбоката държава. Във Франция, Еманюел Макрон е ръководител на педофилска конспирация. И така  нататък. За привържениците на „конспираноята“ злото обхваща земята като пипалата на октопод.

Самият Доналд Тръмп е раздвоен при коментарите си  за QAnon. Той не стига до отричането  на  движението, може би за да не губи електорална подкрепа и своята пропагандна мощ. „Не зная много за движението, освен че много им харесвам,  за което благодаря“, споделя Тръмп в интервю. Попитан за  коментар на вярването, че той самият спасява света от сатанинска педофилска секта, Тръмп отговаря: „Предполага се, че това е нещо лошо,  или пък е добро? Ако мога да помогна за спасяването на света от проблеми, съм готов да го направя“.

Кой е Q?

QAnon е наименование, съставено от думите Q и Anonymous. Q е псевдоним на енигматичния лидер  на това движение, който може би е част от правителството на Доналд Тръмп и като строител на конспирации, оставя  в интернет трохички информация, които да бъдат дешифрирани от последователите му. Те търсят индекси, съобщения, знаци, които може да различи само просветеният в изкуството на конспирацията. Последователите се захранват по метода на  тоягата и моркова.

Всичко започва през 2017 г. в интернет форуми с огромна популярност в САЩ – 4Chan и 8Chan. Година по-рано, през 2016 г., по време на изборите вече е разпространена една предварителна версия на конспирацията, наречена Пицагейт, посветена на педофилска мрежа в  Демократическата партия, свързана с пицария във Вашингтон, където се подозира, че се реализират сатанински посегателства. Мъж на 28 години влезе с пушка в пицарията, за да разследва нещата, което му струваше 4 години затвор. Той сам се предаде, след като не откри тайни стаи, а само паста, домати и моцарела. Теорията QAnon е толкова обширна, че може да функционира като метатеория на конспирацията, дърво с много клони, под което на сянка се приютяват различни други теории, като например тази за Пицагейт. След избухването на пандемията привържениците на QAnon нараснаха значително поради факта, че стоенето у дома води до безкрайно сърфиране в интернет. Например след последния голям снеговалеж в САЩ имаше гласове в Туитър, призоваващи да се изгори топка сняг, за  да се докаже, че е сняг, а не пластмаса, пусната конспиративно върху Америка. Има още по-впечатляващи теории: севернокорейският лидер Ким Чен Ун е поставен на поста си от ЦРУ и след това освободен от Тръмп през 2018 г., като на негово място има изпратен дубльор. Според конспираноиците живеем във време на голямо събуждане, в която Тръмп ще се изправи срещу бурята и ще затвори  дейците на Дълбоката държава като Клинтън и Обама в…Гуантанамо.

QAnon, за разлика от класическите теории на конспирацията, се характеризира с липсата на интерес към обясненията на нещата. Новата конспирация изниква като че от нищото, без да  се нуждае от доказателства. Друга разлика е, че тази организация възниква в сянката на властта, докато класическите теории на конспирацията обикновено се раждат от опозиционни среди. Така се изправяме пред един нов вид конспирационизъм. В един свят, който напредва все по-бързо, където всеки път е все по-трудно да се разберат нещата, теории като QAnon предлагат една сигурна реалност, за която да се хванеш. Освен това тук се чувстваш специален и бягаш от сивото ежедневие. Като в шпионски филм, последователите държат една тайна, която е отказана на мнозинството. Теориите на конспирацията преминават от умовете върху фактите и предполагат заплахи. Затова е важно да се захранва критическото мислене, да се разбира, че има достоверни източници на информация и други, които не са и да се научим да разсъждаваме, преди да предаваме информациите нататък. Живеем в ерата на инфодемията, в което в лавината от информация се смесва истинското с лъжливото, важното с боклука.

QAnon ни говори за конспирации, които не съществуват, но също така и за опасността от комуникацията без филтър в интернет, от липсата на критерии за човешкото същество, за нуждата от общност във времето на индивидуалностите, за нежеланите ефекти от политическата поляризация , от манипулацията на масите, за това колко е лесно да стигнем до един свят на антиутопията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html