събота, 4 май 2024 г.

Русия обяви Алексей Навални за издирване

Русия е обявила опозиционера Алексей Навални за федерално издирване, съобщиха медиите в Москва. Те се позовават на изтекли данни от Службата за изпълнение на наказанията, които са публикувани в Telegram. Според документите, Навални е обявен за издирване още на 29 декември миналата година, а месец по–рано срещу него е образувано дело за търсенето му. Обвиненията срещу Навални са, че не се е явил в съда по едно от делата срещу него – за източване на компанията „Ив Роше“.

На 23 ноември Навални е уведомил Службата, че се намира на рехабилитация в Германия и не може да се яви на делото. Чиновниците са решили, че той се крие и са му отворили т.нар. „дело за търсене“. Миналата седмица Алексей Навални обяви, че е готов да се върне в родината си, след като се е възстановил напълно от отравянето с Новичок през септември. Очаква се той да кацне в Москва на 17 януари, заедно със съпругата си, която го придружаваше на лечението в Берлин.

Междувременно, руският следствен комитет заведе друго дело срещу Навални през декември. Той е заподозрян в мошеничество, заради събирането на средства за Фонда за борба с корупцията, който е собственост на Навални. Същия месец Службата за изпълнение на наказанията предупреди опозиционния лидер, че е възможно условната му присъда да бъде сменена с реална, тъй като той се крие от контрола на инспекторите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html