събота, 4 май 2024 г.

Почина най-големият спонсор на Тръмп и Нетаняху

Най-големият спонсор на републиканците в САЩ и на партията Ликуд в Израел – милиардерът Шелдън Аделсън почина на 87 години. В последните години хазартният бос изплозва милиардите си, за да подкрепи кампанията на Доналд Тръмп, както и политиката на десните партии в Израел на Бенямин Нетаняху. Аделсън, който е син на таксиметров шофьор, построи най-голямата в света империя от казина и хотели от Лас Вегас до Азия. През 2015 година Форбс оцени състоянието му на над 40 милиарда долара, което го прави 8 или 9 по богатство в света. Пътят му към успеха и парите прилича по-скоро на влакче в увеселителен парк, отколкото на ескалатор. След инвестициите в хазартния бизнес Аделсън печелеше по 1 милион долара на час.

През май 2016, след като Доналд Тръмп беше утвърден като кандидат за президент на Републиканската партия, Аделсън го покани на среща в Манхатън и му обеща да инвестира 100 милиона долара в неговата кампания. В крайна сметка той даде само 25 милиона, но въпреки това стана най-големият спонсор на Тръмп и републиканците. След избирането на Тръмп, Аделсон даде и 5 милиона долара на Комитета, организирал тържествата по встъпването в длъжност. А в деня на церемонията по полагане на клетва през януари 2017 Аделсън и съпругата му седяха на няколко метра от Тръмп. Постигната беше и друга важна цел за САЩ и Израел – преместването на посолството на Щатите от Тел Авив в Йерусалим година по-късно.

В Израел Аделсън притежава голяма част от консервативните медии и оказа сериозна подкрепа на премиера Бенямин Нетаняху и неговата партия Ликуд. Той се противопостави на основаването на собствена държава на палестинците и облагороди израелските селища в окупираните територии. Миналата година Аделсън похарчи близо 70 милиона долара, за да придобие резиденцията на бившия американски посланик в Тел Авив, а целта беше да затрудни бъдещите американски президенти да преосмислят решението на администрацията на Тръмп и да върнат посолството на САЩ в Тел Авив.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html