събота, 4 май 2024 г.

Навални при Путин на 17 януари

Навални в болницата в Германия

Руският опозиционен лидер Алексей Навални събра смелост и сили да се завърне в родината си, след като се възстанови напълно след опита за отравяне и престоя в болница в Германия. Най-големият противник на президента на Русия Владимир Путин обаче е заплашен от затвор, ако се завърне в страната си. Откакто излезе от кома, той обвинява Путин, че е поръчал отравянето му, а властите в страната обявиха, че ще го разследват заради обвиненията срещу президента на Руската федерация.

Навални, който все още се възстановява в Германия, след като през август стана жертва на опит за отравяне, обяви, че ще се завърне в Русия в неделя, 17 януари, въпреки заплахата от присъда и затвор.

Оцелях. И сега Путин, който нареди моето убийство, казва на слугите си да направят всичко възможно, за да не се върна, каза 44-годишният опозиционер във видео, публикувано на профила му в Instagram. Навални добави, че си е взел билет за редовен полет на 17 януари.

Въпросът да се върна или не, никога не е стоял пред мен. Просто защото не съм си тръгнал. Оказах се в Германия, а там пристигнах в реанимационна кутия.

Антикорупционен активист и заклет враг на Кремъл, Навални претърпя инцидент през август, докато беше в самолета, връщайки се от предизборни срещи в Сибир. Самолетът направи аварийно кацане в Омск, където опозиционният лидер беше хоспитализиран 48 часа, преди да бъде транспортиран, вече в кома в Германия. Той излезе от нея в началото на септември, а три европейски лаборатории стигнаха до заключението, че е отровен от нервно-паралитично вещество от типа „Новичок“, проектирано от съветски специалисти за военни цели. Това заключение беше потвърдено и от Организацията за забрана на химическото оръжие, а разследване на няколко медии потвърди, че за отравянето са виновни руските специални служби (ФСБ).

Откакто излезе от кома, Алексей Навални обвинява Владимир Путин, че директно е поръчал убийството му, което Кремъл категорично отхвърля. Навални рискува да получи присъда в Русия, тъй като в прокуратурата е постъпило искане за преобразуване на негова условна присъда в ефективна. Лидерът на опозицията твърди, че жалбата е подадена от Руската затворническа служба (ФСИН) за осъдителна присъда от декември 2014 година, като смята, че това е поредният опит на властите да му попречат да се завърне в страната си. В края на декември срещу него бе образувано и дело за измама в особено големи размери, като обвиненията са, че Навални е похарчил за лично ползване 356 милиона рубли (3,9 милиона евро) дарения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html