събота, 4 май 2024 г.

Вицепрезидентът Пенс отказа да свали президента Тръмп

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че няма да се позове на 25-ата поправка на конституцията, за да отстрани от длъжност президента Доналд Тръмп, предаде ДПА.

Пенс изпрати писмо до председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, в което нарича „политически игри“ опитите на демократите да го накарат да използва тази поправка, за да обяви Тръмп за негоден за изпълняване на президентските функции.

„Не мисля, че такова действие е в интерес на нашата страна“, каза вицепрезидентът.

„Съгласно конституцията, 25-ата поправка не е средство за наказание или за узурпиране“, каза Пенс и добави, че използването й „по този начин ще създаде ужасен прецедент“.

Тази поправка позволява на вицепрезидента и мнозинството от кабинета да обявят президента за „неспособен“ да упражнява функциите си (заради влошено здравословно или психично състояние). При това положение вицепрезидентът встъпва в длъжност като и.д. президент. Такава ситуация имаше във филма „Air Force One“, но и там вицепрезидентът отказа да се възползва от поправката.

Отрицателният отговор на Пенс гарантира, че демократите ще пристъпят още днес към разглеждане и гласуване на искането за импийчмънт с обвинението, че Тръмп е извършил „подстрекателство към бунт“ на 6 януари, когато негови привърженици нахлуха в Капитолия.

Самият Тръмп отказа да поеме каквато и да било отговорност за действията на своите симпатизанти и добави, че всичко казано от него в този ден е било „съвсем уместно“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html