събота, 4 май 2024 г.

Банките се включиха в инквизицията над Доналд Тръмп

През „Дойче банк“ са преминали съмнителни транзакции за 1,3 трлн. долара | ДЪРЖАВНИК

Две от най-големите световни банки са на път да прекратят работа с Доналд Тръмп и негови компании, съобщава „Ню Йорк Таймс“. Немската Дойче Банк дори е готова да опрости дълг на Тръмп от 300 милиона долара, само и само да скъса отношенията си с все още действащия американски президент. Банката кредитира инициативите на Тръмп в продължение на 20 години, но сега е готова да прекрати работата си с него. За да стане това обаче, тя е длъжна да му опрости дълговете, както е записано в закона. Дойче Банк реши да последва няколко големи компании, които се дистанцираха от Доналд Тръмп след събитията в Капитолия на 6 януари.

Освен немската банка, една от най–големите американски финансови институции – Signature Bank, също обмисля да спре сътрудничеството си с Доналд Тръмп и неговото семейство. Именно тази банка финансира строежа на голф игрището и имението във Флорида, което се използва от президента и близките му за летни почивки. Вестникът отбелязва, че конгломератът от фирми на Тръмп, който формално принадлежи на семейството му, вече се сблъсква със сериозни трудности и финансови проблеми. Много от хотелите, които той притежава, загубиха много пари, а пандемията принуди ресторанти и барове да затворят.

Веднага след събитията във Вашингтон двете най-мощни банки в САЩ –  JPMorgan и Citigroup, спряха приемането на средства за благотворителност от членовете на Републиканската и Демократическата партии.  Други големи компании, сред които и „Кока-Кола“, обявиха, че прекратяват финансовата си помощ за тези републиканци, които отричат победата на Джо Байдън на изборите.

Има и трета група големи фирми, която очаква развоя на събитията на 20 януари, когато трябва да се състои инаугурацията на новия президент на САЩ.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html