събота, 4 май 2024 г.

Тайните на успеха на ваксинацията срещу коронавируса в Израел

Бенямин Нетаняху първи получи ваксината срещу коронавируса в Израел

POLITICO

Само три седмици, откакто първият израелски гражданин – премиерът Бенямин Нетаняху получи ваксината на „Pfizer“ и „BioNTech“ страната се надпреварва с останалите държави, които ваксинират гражданите си, обхващайки около 20 процента от населението си към днешна дата. Причините за този силен старт станаха ясни бързо: Нетаняху разкри на 7 януари, че Израел е постигнал споразумение с „Pfizer“ за обмен на данни на гражданите за 10 милиона дози от коронавирусната ваксина, включително обещание за пратки от 400 000 до 700 000 дози всяка седмица. Съгласно това споразумение Израел ще предостави подробности на компанията, както и на Световната здравна организация за възрастта, пола и медицинската история на хората, получаващи ваксината, както и страничните ефекти и ефикасност.

Десет милиона дози са капка в морето за американската фармацевтична компания, която се ангажира да произведе 1,3 милиарда дози ваксини през 2021 година, а вероятно ще произведе и повече. След като одобрението на местния здравен регулатор дойде в средата на декември, още преди решението на ЕС, Израел вече чакаше с извадени спринцовки и взе първите ваксини от производствената линия. Защото ситуацията в страната беше доста тежка – над 495 000 случая на COVID-19 и 3 689 смъртни случая от началото на пандемията, тревожно високи цифри за малката държава с 9 милиона души население.

„Pfizer“ спечели доста, като пусна в експлоатация своята ваксина в Израел, превръщайки я в глобален тест-пилот за бърза кампания. А подробните резултати, които ще получат от израелското правителство, особено ако са успешни, могат да стимулират маркетинга в целия свят.

Убедихме ги, че ако дадат своята ваксина първо на нас, ще знаем как точно да я прилагаме във възможно най-кратък срок – и точно това се случи. Бяхме подготвени рано, подписахме споразуменията рано и казахме на фармацевтичните компании, че ще видят резултатите бързо. Това е печеливша ситуация. Продължаваме да водим по брой на ваксинирани в целия свят, каза израелският здравен министър Юли Еделщайн.

Здравните власти не отговарят на директния въпрос относно точния брой дози, които Израел е осигурил, или колко е платил за тях, коментирайки само, че страната е подписала тайни споразумения с производителите в началото на кампанията за ваксинация. Все пак стана ясно, че Израел плаща 30 долара на доза. Това е два пъти повече от сумата, отколкото Белгия например плаща. Самият Нетаняху, който се надява да бъде преизбран през март, многократно е разказвал за близките си отношения с главните изпълнителни директори на „Pfizer“ и „Moderna“, предполагайки, че връзките му са помогнали за осигуряване на милионите дози.

Говоря с тях непрекъснато, каза Нетаняху, като уточни, че изпълнителният директор на „Pfizer“ Алберт Бурла, потомък на еврейско семейство от Солун, е „голям приятел“ на Израел.

Малка държава, силно здравеопазване

Израел има задължителна система за обществено здраве, свързана с национална цифрова мрежа. Организациите, които се грижат за здравето на населението, водят дигитални записи на всички пациенти, позволявайки на всеки оторизиран компютър да извлича медицински данни за хората още от раждането им, включително минали хоспитализации, предписани лекарства и ваксинации.

Операция в такъв мащаб не би могла да се случи в частна здравна система. Никога не съм виждала толкова много здравни работници, които доброволно да отделят свободното си време за кауза като тази. Чувството за социална солидарност и усещането, че сме заедно в това, допринесоха значително за скоростта на ваксинационната кампания на Израел – може би повече, отколкото в други страни, заяви старшата медицинска сестра в известната израелска болница „Ичилов“ в Тел Авив.

Засега Израел дава приоритет на хората на възраст над 60 години, здравните работници и хора с придружаващи заболявания, които ще бъдат последвани от всички над 55-години. Към този момент повече от 72 процента от хората на възраст 60 и повече години са били ваксинирани.

Естествено, има и проблеми

Досега израелците получиха ваксината на „Pfizer“, но страната също така е осигурила договори с британската „AstraZeneca“ и американския производител „Moderna“. Американците съобщиха още миналата седмица, че тяхната ваксина е одобрена от израелското министерство на здравеопазването. „Moderna“ обеща да достави 6 милиона дози, достатъчни за 3 милиона души. Израел вече е получил първата от очакваните четири пратки, като втората пратка от около 480 000 дози се очаква в сряда или четвъртък. Не всичко обаче свършва с доставянето на ваксината – за разлика от разработката на „AstraZeneca“, тази на „Pfizer“ трябва да се съхранява при минус 70 градуса по Целзий, което изисква и специални места за съхранение. Тридесет подземни фризера, разположени в съоръжение близо до главното международно летище в Израел, държан на склад около 5 милиона дози, които след това се препакетират в пакети от по 100 и се доставят в цялата страна. Бързата реализация и разпределение е от решаващо значение, както и желанието сред израелците да се ваксинират. Интересът е толкова голям, че всеки ден пред станциите за поставяне на ваксини има опашки от млади хора с надежда да останат дози. Появиха се и групи в приложението WhatsApp, в които хора се свързват помежду си, за да осигурят тези дози.

Светът критикува Израел

Въпреки бързата кампания и успешните резултати Израел е подложен на натиск от правозащитни групи и различни организации, тъй като не е предоставил ваксини на палестинците в Западния бряг и Газа. Палестинското министерство на здравеопазването съобщава за над 100 000 потвърдени случая и 1 100 смъртни случая при население от около 3 милиона. В Ивицата Газа случаите са над 45 000 при 2 милиона жители. Стои и въпросът за трансграничния трафик – около 60 000 палестински работници влизат в Израел всеки ден, повечето от които работят в строителството. Израел обаче започна да ги тества едва през декември. Въпреки тежката ситуация Палестинската администрация на Западния бряг не е поискала публично помощ от Израел за снабдяване с ваксини, а „Хамас“, който контролира Ивицата Газа, е много малко вероятно да координира с Израел каквито и да било усилия за ваксинация.

Според Руския фонд за директни инвестиции, който е отговорен за пускането на пазара на основната руска ваксина срещу COVID-19, известна като „Sputnik-V“, палестинското министерство на здравеопазването е одобрило руската ваксина в понеделник, като първата пратка се очаква да пристигне следващия месец. Генералният директор на палестинското обществено здраве Ясер Бозие каза, че е търсил доставки и от „Moderna“, „AstraZeneca“ и „Johnson&Johnson“, в допълнение към доставките, очаквани чрез COVAX, програмата на СЗО за ваксини за бедните и страните със средни доходи.

Също така в страната има различни общности, които засега се въздържат. Арабското малцинство на Израел, около 21 процента от населението, демонстрира резерви към ваксинацията. А много ултраортодоксални еврейски общности пренебрегват изобщо мерките срещу коронавируса, което води до по-голямо заразяване, пет пъти повече от т.нар. „светски градове“.

Междувременно Нетаняху обеща да увеличи темпото на ваксинация на Израел до най-малко 170 000 души на ден. Но както изтъкват много от неговите критици, за осигуряването на такава операция е необходимо повече от това да си лидер на дадена държава.

Лично аз съм наистина развълнувана да участвам в общите усилия за ваксинация на населението. Големият брой хора, отдадени с цялото си сърце на тази операция, направиха това възможно, каза старшата медицинска сестра от „Ичилов“, която е яростен критик на премиера.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html