вторник, 30 април 2024 г.

За и против паспортите за ваксинирани

Доказателството за ваксинация или имунитет може да помогне на страните да отворят по-бързо, но активистите в Европейския съюз, които са натоварени с опазването на личните данни, бият тревога. Защитниците на неприкосновеността на личния живот в Съюза изразиха притесненията си как „ваксинационен паспорт“ ще се използва за ограничаване на пътуването.

Гърция предложи да се създаде схема, която да бъде приета от всички страни в ЕС. Премиерът Кириакос Мицотакис помоли Европейската комисия „спешно да се приеме еднакви правила как да бъде структуриран сертификатът за ваксинация и да бъде приет във всички държави-членки“.

Но в Европа, където ваксинирането започна с пълна сила, предложенията за издаване на някакъв сертификат или паспорт за ваксина вече се изправят срещу познатото препятствие: поверителността. Противниците на бъдещите документи твърдят, че такива паспорти биха застрашили основните права на европейците, като разделят хората на категории според здравния статус, отказват достъп до всякакви обществени услуги на неваксинираните и отварят вратата за по-нататъшно проследяване на здравето.

Въвеждането на „ваксинационен паспорт“ поставя основни въпроси за защитата на поверителността на личните данни и правата на човека, каза Ана Бедуски, преподавател от университета в Екзитър. Паспортите могат да „създадат ново разграничение между хората въз основа на здравословното им състояние, което след това може да се използва за определяне на степента на свободите и правата, с които могат да се ползват“, добавя тя.

Мицотакис изглежда се опитва да намери баланс, като взима предвид тези опасения. В писмото си до ЕК той заяви, че Гърция „няма да направи ваксинацията задължителна и тя да бъде предпоставка за пътуване“, но също така заяви, че „лицата, които са били ваксинирани, трябва да могат да пътуват“.

Идеята за издаване на сертифицикат за придобит имунитет се налага все повече в някои райони на ЕС, тъй като втората вълна на пандемията вече се разпространява из целия континент. През октомври Естония подписа споразумение със Световната здравна организация за разработване на интернет приложение за имунизация, който да позволи трансграничен обмен на данни за ваксинация. Тази седмица естонският премиер Юри Ратас заяви, че е поканил Финландия също да участва в схемата. В Унгария правителството заяви, че може да изисква от посетителите да покажат статуса си на ваксинация, за да получат достъп до страната чрез приложение, показващо имунитет срещу COVID-19. Влизащите в Исландия са освободени от изисквания за тест и карантина, ако могат да покажат сертификат, доказващ, че са преболедували COVID-19. Белгия подкрепя създаването на сертификат за ваксинация срещу COVID-19 на ниво ЕС или дори на глобално ниво. А през последните седмици испанското правителство обяви, че ще приложи друг вид ваксинационен паспорт, който ще регистрира само тези, които са отказали ваксината.

Други страни от ЕС обаче са против. Във Франция, сред чието население скептично настроените към ваксинирането са доста голям брой, отхвърлиха въвеждането на такъв тип, паспорти въпреки предложенията на няколко известни здравни специалисти.

В доклад на изследователи от Института за човешките права Ада Лавлейс се казва, че паспортите за имунитет – по-широко понятие, които могат да се използват за информация за имунитет от всякакъв вид, включително за ваксинация срещу COVID-19, биха създали изключително високи рискове по отношение на социалното сближаване, дискриминацията и уязвимостта на хората. Това означава, че имунитетът се превръща в защитена характеристика като етническата принадлежност или расата. В края на миналата година ръководителят на Комисията за защита на личните данни в ЕС Войчех Беловевски нарече идеята за „ваксинационен паспорт“ „екстремна“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html