събота, 4 май 2024 г.

Блокират акаунтите и на съветниците на Тръмп в социалните мрежи

Логотип Twitter

Социалната мрежа Туитър започна да блокира акаунтите и на привържениците на президента на САЩ Доналд Тръмп, стана ясно в последните часове. Конкретният повод е, че те разпространявали контент, свързан с конспиративната теория QAnon. Още в петък вечерта представител на компанията обяви, че ще бъдат спирани всички акаунти, които пишат за тази теория. Сред тях ке оказаха двама от съветниците на Доналд Тръмп. Майкър Флин е съветник по въпросите на националната безопасност, а Сидни Пауъл е бивш юрист от предизборната кампания през 2016 година. „Техните акаунти са блокирани, тъй като нарушават правилата относно координираните вредни действия“, казва представител на Туитър, цитиран от Politico. „Ние ясно обяснихме, че ще предприемаме такива действия, които биха могли да са потенциално опасни офлайн. Свидетели сме на повишаване на риска, на насилието и затова ще блокираме завинаги акаунти, които са изцяло посветени на разпространението на QAnon“, добавя експертът от Туитър.

Акаунтът на Доналд Тръмп бе блокиран първи още в петък, ден след безредиците пред и в сградата на Капитолия. Изтрити бяха всички съобщения на президента на САЩ, които имаха отношение към събитията във Вашингтон. Фейсбук също спря профила на Тръмп поне до инагурацията на Джо Байдън на 20 януари. Любопитното е, че още през 2017 година Сидни Пауъл е бил отстранен от щаба на Тръмп именно защото и тогава е разпространявал тази теория на коспирацията в своите акаунти в социалните мрежи.

QAnon е теория, според която лидерите на Демократическата партия са част от мрежа от сатанисти и педофили, хранещи с кръв от бебета, представители на дълбоката държава – измислица, която няма нищо общо с реалността. ФБР вече обяви, че тази и други конспиративни теории са вид терористична заплаха.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html