неделя, 28 април 2024 г.

Доналд Тръмп предаде властта на демократите задълго

Сторонники президента США Дональда Трампа собираются в Вашингтоне

„Престъпна тълпа, подстрекавана от Тръмп, щурмува Капитолия“. Под такова заглавие коментира събитията от вчера във Вашингтон „Ню Йорк Таймс“, вестникът, който се смята за най-големия опонент на Доналд Тръмп и неговото управление. В материала изданието изброява основните събития от деня – „най-тъмният момент в историята САЩ“, Конгресът отклонява предложението да се отмени победата на Байдън в Аризона, Туитър банва акаунта на президента на САЩ, жена е убита вътре в сградата на Конгреса, отказани са проверки на резултатите в Мичиган и Пенсилвания, Джорджия избра двама демократи сенатори. Всичко това означава, че Тръмп окончателно е загубил битката за Белия дом.

NYT и преди яростно подкрепяше Джо Байдън и демократите, но за първи в историята си призовава действащият президент да бъде подложен на импийчмънт и да бъде съден за държавна измяна без никакво забавяне. „Тръмп е твърде опасен, за да остане във властта и минута повече“, пише в коментар колумнистът Брет Стивънс. „Тръмп е подпалвач на Америка. Това е човекът, който поднесе клечката кибрит към най-чувствителната материя на нашата република – конституцията. При това положение сенаторите и конгресмените трябва незабавно да връчат властта на Байдън, и още тази вече да започнат процедура по импийчмънт на сегашния президент, да го лишат от власт и да му забранят да заема каквито и да е постове. Оставането му на власт дори още един ден носи опасност за нацията и разрушава репутацията на нашата демокрация. Нападението над Конгреса бе насилие, на което този президент помагаше активно“, пише още Стивънс.

Любопитното е, че и други издания, които далеч не подкрепят демократите и либералите, също се включиха в осъждането на вчерашната атака над американския конгрес. „Уолтстрийт дДжърнъл“ дълго време държеше следното заглавие: „Конгресът провежда дебати, след като протръмповската престъпна тълпа щурмува Капитолия.“ Въпреки това вестникът, който дава поле за изява и на привърженици на Тръмп, не говори за импийчмънт на президента, а по-скоро на концентрацията на власт в ръцете на демократите. В момента партията на Байдън държат контрола върху всички основни институции – президент, Палатата на представителите и Сената. „Истината е, че Тръмп е главният виновник за това. Цената за неговото налудничаво поведение е загубата от републиканците на Сената. Той превърна гласуването в Джорджия за двете места в референдум за собствената си персона. А това трябваше да е гласуване за това искат ли хората демократите да имат пълен контрол върху Конгреса и изпълнителната власт. Но това отиде на втори план, заглушено от поведението и изказванията на Тръмп. Ден след ден той повтаряше, че е станал жертва на измама, без да посочи нито един факт“, пише авторитетното издание.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html