събота, 4 май 2024 г.

Българска журналистка в САЩ: Дали това не е само началото?

Ваня Влашка е българска журналистка, която от дълги години живее в САЩ. Ето какво написа тя във Фейсбук по повод събитията в американската столица през изминалата нощ:
„Драматичен ден, драматична нощ за 244-годишната американска демокрация. Напрежението ескалираше още от сутринта. На митинга пред привържениците си от цялата страна, дошли във Вашингтон, явно организирани, за да оспорват резултатите от изборите, Тръмп зяви: „Ще отидем до Капитолия и ще подкрепим нашите смели сенатори… Трябва да покажете твърдост и да бъдете силни“. Малко по-късно Тръмп не се присъедини към привържениците си, напусна марша и се прибра в Белия дом с бронирана кола. Дъщеря му Иванка Тръмп нарече тълпата „американски патриоти“ и два часа по-късно изтри коментара си от Туитър. В следобедните часове маршът окупира сградата на Конгреса. Членове на президентските любимци от групата „Горди момчета“ атакуваха вратите, счупиха прозорците, пуснаха някакъв газ вътре. Членовете на Конгреса, заедно с вицепрезидента Майк Пенс, бяха евакуирани с противогази на лицата си от Сикрет Сървис. Въоръжената тълпа междувременно ограби кабинетите, направи си снимки за спомен в „свещената зала на демокрацията“. В суматохата една възрастна жена беше простреляна, а по-късно почина в болница, горката… През цялото това време президентът на САЩ беше вероятно просто един тв-зрител, който гледа шоу, организирано от него самия. Нали си представяте абсурдната ситуация: Commander end Schiff (т.е. Главнокомандващият) на най-мощната армия в света седи в спалнята си в Белия дом и гледа CNN. Почти два часа няма никаква реакция около метежа в „Светинята на Америка“: няма вдигнати във въздуха изтребители, няма тревога в поделенията на полицията, на Националната гвардия, на ФБР, на ЦРУ, на Пентагона, „Тюлените“ и каквито още охранителни органи се сетите. В крайна сметка Капитолия беше най-жестоко охраняваната сграда в света, по дяволите?! В същото време гледахме как по коридорите на Конгреса се разхождат разни гащници, които си правят селфита и няма кой да ги спре?! Просто неописуемо…
Малко по-късно, слава Богу, пристигна Националната гвардия и заедно с подкрепленията на полицията разчистиха Капитолия. След няколко часа заседанието на Конгреса за утвърждаването на резултатите от изборите на Избирателната комисия продължи. Голяма драма! Предавана директно от CNN. Последваха изявления на трима бивши президенти на САЩ. Джордж Уокър Буш: „ Ужасен съм от безразсъдното поведение на политически лидери след изборите и от липсата на уважение към нашите институции, традиции и законодателни органи. Така се оспорват резултати от избори в бананови републики“. Бил Клинтън: „Нападението бе подхранвано повече от 4 г. от отровна политика, разпространяваща умишлена дезинформация, сееща недоверие в нашата система и изправяща американците един срещу друг“. Барак Обама: „Историята с основание ще запомни днешното насилие в Капитолия, подстрекавано от действащ президент, който продължава да разпространява лъжи за резултата от законните избори, което е голям позор и срам за нашата нация“. След подновяването на заседанието на Конгреса вицепрезидентът Майк Пенс, който председателства сесията, прочете изявление, в което казва: „ Днес защитихме Капитолия… Тези, които направиха хаоса, вие не сте победители. Докато се събираме отново в тази зала, светът ще стане свидетел на устойчивостта и силата на нашата демокрация“.
Последни новини: Туитър затвори акаунта на Тръмп за 24 часа. Фейсбук изтри видеото, публикувано от Тръмп, уж, за да успокои тълпата, атакуваща Конгреса. В него Тръмп призовава бунтовниците: „Приберете се вкъщи. Разбирам болката ви за изборите, които бяха откраднати“. И добавя: „Ние ви обичаме. Вие сте много специални“. Висши служители на Националната сигурност в Белия дом подадоха оставка. Двама служители от екипа „Източно крило“, т.е. на първата дама – Мелания Тръмп, също подадоха оставки. От коментарите тази вечер по няколко американски телевизии се прокрадна тревогата, че в оставащите 14 дни до края на президента Тръмп може да се случи всичко. Даже някои коментатори споменаха, че тази вечер не е краят, а само началото на турбуленциите в Америка до 21 януари. С една дума – бъдете готови. И не забравяйте, че докато се случва всичко това, Тръмп налива пари в сметките си за подкрепа в евентуалната си нова кандидатура за президентските избори през 2024 г. Край, стига толкова за днес, отивам да спя. Всичко това днес беше голяма доза адреналин и малко повече „Джак Даниелс“. Даже си помислих, честно, че вече ми е време да се прибирам в България, където родните диктаторчета са ми по-поносими от националната драма за 320 милиона американци.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html