понеделник, 29 април 2024 г.

Бумерангът се завръща: изводите от щурма на Капитолия

Щурмът на Капитолия показа, че Съединените щати са дестабилизирани и няма как да избягат от Съдбата, която през последните години със сила те наложиха над доста народи. Конгресът на САЩ, който трябваше на 6 януари да одобри резултатите от президентските избори, беше принуден да спре работа, след като участниците в т.нар. „Марш за спасение на Америка“ почти превзеха Капитолия. Само за справка – след последните избори в Кения, Нигерия, Малави, Перу и Камбоджа местното население не нападна и не превзе националните им парламенти …

Кой организира щурма на Капитолия?

Протестиращите влязоха в ожесточена битка с полицията, която по време на сблъсъците използва сълзотворен газ, а атаката приключи с ранени и убити. В интернет продължават споровете за това кой е организирал битката за Капитолия – републиканците или самите демократи и ако организаторът се окаже Доналд Тръмп, това ще го изправи на ръба на срамен импийчмънт – 20 дни преди края на мандата му. Това обаче не е толкова важно за останалия свят.

Какво има значение за света при щурма на Капитолия?

За хората, които не принадлежат към кореняците американци, е важна картината от прякото телевизионно предаването на живо на 6 януари – щурмът на „Крепостта на демокрацията“ от хората. Важни са работещите под обсада и бягащи сенатори с противогази, компютъра на Нанси Пелоси, вицепрезидентът Майк Пенс, изведени от залата от охраната, както и танцуващите на масата на говорителя хора, носещи плячката от сградата на Капитолия. Важно е полицията как пуска щурмоваците в зоната за сигурност. Важно е, как разплаканият член на Камарата на представителите Линда Санчес се обади на една от американските телевизионни компании с преразказ на разговора, който току-що е провела със съпруга си за последната си воля в завещанието на фона на „експлозии“ край Капитолия. И определението на представителя на Илинойс Адам Кинцингер, че „това е опит за преврат“.

Америка вече е загубила своята сила

И ако това е постигнато чрез някакъв сценарий, тогава дивидентите за която и да е от страните не струва толкова, колкото Америка загуби в световен план. САЩ вече не са демокрация, както толкова дълго време се хвалеха. Сега Вашингтон няма какво да изнася в чужбина като „подарък“ за народите. Всеки определен като „диктатор“ от американците сега ще има пълното право каже: „Поставете ред първо при себе си, преди да изнасяте лекции на другите. Защо смятате протестите на американска земя за преврат, а протестите в моята страна – за израз на свободата на словото?“

Това не е Тръмпизъм, а народно въстание

Що се отнася до самите Щати, светлината не огря Тръмп. Независимо дали той ще напусне политическата сцена или не, идеите и целите на ядосана и либерализирана консервативна Америка ще останат. В ранната сутрин, вместо да се разпръснат, демонстрантите ръкопляскаха и викаха, насърчавайки се взаимно: „Хайде, напъвай напред. Това е нашият дом“, имайки предвид Капитолия. Смъртта на жената ветеран от ВВС на САЩ при щурма показа, че много достойни хора умират за идеалите на традиционното общество (а не за Тръмп). Жертвата е свещена – тя е убита в борбата за справедливост, по американските стандарти се превърна най-големия патриот. А това не се забравя.

Съединените щати ще споделят съдбата на страните, които унищожиха

Щурмът на Капитолия показа, че Джо Байдън е получил идеологически разделена държава като „подарък“. И по-голямата част от демократите в Сената (следователно в двете Камари на Конгреса), постигнати в навечерието на допълнителните избори в Джорджия, ще му изиграят лоша услуга, тъй като сега няма да има кой да сподели вината за краха на страната. Ситуацията се влошава от когнитивния дисонанс в икономиката. Властта убеждава народа, че с икономиката всичко е наред, защото акциите на борсите се покачват. Но никой не казва, че фондовата борса е напомпана с трилиони отпечатани долари. Под ръководството на Байдън на Уолстрийт тази политика ще остане и безработицата ще се повиши, както и инфлацията, както и дълговете на домакинствата. И това вече е дореволюционна ситуация, както в навечерието на „Арабската пролет“.

Събитията от 6 януари показват, че САЩ не са имунизирани срещу кризи като тези, които организират или подкрепят в чужбина. И те няма да могат да избегнат съдбата, която са наложили над арабските държави, страните от Латинска Америка, югославяните, иракчаните, сирийците … Май е по-лесно е да се каже на кого не са налагали волята си. А сега бумерангът се връща.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html