събота, 4 май 2024 г.

Роуън Аткинсън: В медиите върви масов линч, страх ме е

Един от най-великите комици на нашето време Роуън Аткинсън даде обширно интервю за Radio Times, в което говори за страха си от „новата реалност“. Той определи борците за „социална справедливост“, всъщност левите радикали, като „средновековна тъла“, която си търси жертви.

«Наистина е много важно да имаме широк спектър от мнения. Но това, което имаме сега, представлява дигитален еквивалент на средновековна мафия, бродеща по улиците и търсеща кого може да изгори – каза Аткинсън, който създаде образа на Мистър Бийн. – Това е плашещо за всеки, още повече за жертвите на тази мафия. Изпълнен съм със страхове за бъдещето.»

Аткинсън обвини социалните мрежи, че разпространяват онлайн–линчуване повсеместно и много агресивно. «Социалните мрежи работят по някакви «алгоритми», които определят какво ни харесва, какво искаме да видим и в крайна сметка създават една опростена, бинарна представа за обществото. «В крайна сметка се получава, че ако не сте с нас, сте против нас. А ако сте против нас, заслужавате за умрете.»

Според журналистите, гневът на актьора е провокиран от случилото се с писателката Джоан Роулинг, чиято кариера беше обявена в социалните мрежи за «мъртва». 55–годишната авторка на «Хари Потър» си позволи да направи няколко коментара против трансджендърите и бе засипана с критики и обвинения, че е расистка.

Роуън Аткинсън изненадващо призна, че не му харесва да играе култоия си герой мистър Бийн, който го направи световна звезда през 1990-а. Въпреки че са изминали 30 години от първата му поява, мистър Бийн все още е популярен, съдейки по броя последователи във Фейсбук, което е повече от броя на хората, които следват Джъстин Бийбър. „Успехът на мистър Бийн никога не ме е изненадвал. Да видиш възрастен, който се държи по детски, без да осъзнава това, всъщност е много смешно. След като направихме анимационния сериал, сега мислим за анимационен филм. За мен е по-лесно да изиграя персонажа гласово, отколкото визуално. Не ми харесва да го играя много. Тежестта на отговорността е неприятна. Намирам го за стресиращо и изтощително“, каза актьорът. На въпрос дали ще има нови епизоди на мистър Бийн, актьорът споделя: „Не мога да кажа със сигурност кога може да се случи това. Но тази поредица представляваше творческата енергия, която всички имахме през 80-те. Опитът да се направи отново 30 години по-късно не би бил лесен“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html