понеделник, 29 април 2024 г.

Ревизоро-Язовиро: Варна точи от водата на Бургас

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро, вече по-известен с прякора си Язовиро, обвини варненци, че точат вода от Бургас и правителството е дало още 1 милион за Варна. Пред БНТ министърът заяви, че предупрежденията към морската ни столица за предприемане на действия за алтернативно захранване, датират отпреди почти година.

По думите му варненци имат две възможности – язовир „Цонево“ и язовир „Девня“, но не са направили нищо по въпроса вече близо 20 години. Язовир „Цонево“ има разрешение от 2001 за взимане на вода за аварийно водоснябдяване, но местните искат резервното захранване на града да бъде премахнато, за да може да се строи на терените. В момента в язовира има 107 милиона кубика вода и 32% обезпеченост, а чистата вода е малко под 90 милиона. Простите сметки показват, че ако те бъдат разделени на количествата, които Варна употребява, водата ще стигне за 40 месеца.

Емил Димитров обясни още, че вече е създаден център, който следи всички опасни и рискови комини в страната през нощта. Всички ТЕЦ-ове ще трябва да поставят инфрачервени камери и да изпращат сигнал до центъра.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html