събота, 27 април 2024 г.

Байдън: Това не е протест, а метеж. Тръмп: Вървете си вкъщи (обновява се)

20:00 Пентагонът е отказал да изпрати Националната гвардия в помощ на Конгреса, където нахлуха протестиращите срещу победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ. За това съобщи журналистът от „Вашингтон поуст“ Аарон Дейвис, позовавайки се на източници от военното министерство. „Току–що мой източник ми съобщи, че е отхвърлено искането на официални лица от окръг Колумбия за разполагане на части на Националната гвардия в сградата на Капитолия“, написа репортера в Туитър.

21:00 Полицията не успя да се справи с натиска и допусна привържениците на Тръмп да нахлуят в Конгреса и да прекъснат заседанието, на което трябваше Байдън да бъде обявен за победител на изборите. Тълпата влезе в сградата, въпреки сълзливия газ и палките на полицаите. Сенатът и Палатата на представителите прекратиха заседанието, конгресмените бяха изведени от Капитолия. Самият Тръмп призова своите симпатизанти да действат мирно и да не се бият с полицията.

22:40 В сградата на Капитолия към 22, 40 българско време се е чула стрелба, по–късно се появи и снимка. Един от привържениците на Тръмп е бил ранен в гърдите, получава медицинска помощ. Срещу него е стреляла охраната на един от конгресмените.

23:00 Към 23 часа българско време президентът Доналд Тръмп заповяда на Националната гвардия да се намеси, съобщи прессекретарят му Кейли Макинани. Към сградата на Капитолия идват бойци от гвардията от Вашингтон, както и от съседни окръзи.

23:15 Българското външно министерство предупреди българите от окръг Колубмия да не излизат от домовете си. Вечерният час е от 18 часа местно време до 6 сутринта.

23:30 Джо Байдън призова Доналд Тръмп да призове симпатизантите си да се успокоят и да се оттеглят от Капитолия. „Излезте в национален ефир и защитете демокрацията. Какво си мислят другите народи, като гледат случващото се във Вашингтон. Това не е протест, а метеж. Изхвърлете тези бандити от Капитолия“, заяви Байдън.

23:35 Доналд Тръмп публикува видеобръщение към симпатизантите си, в което ги призова да прекратят протеста и да се приберат по домовете си

23:48 В щаб–квартирата на републиканците е открито взривно устройство, твърди „Ню Йорк Таймс“. Самоделната бомба е била унищожена от сапьори. По–рано през деня пък целия състав на щаба на Демократическата партия бе евакуиран, след като в него пристигна неидентифициран пакет.

00:00 Сградата на Капитолия, която е символ на американската демокрация, не е била превземана със сила от 1814 г., когато британската колониална армия влиза във Вашингтон и опожарява комплекса.

00:00 Ръководителят на голяма организация на работодателите в САЩ призова да се обсъди отстраняването на президента Доналд Тръмп от власт само 14 дни преди да изтече мандата му. Джей Тимънс, президент на Националната асоциация на производителите, каза, че Тръмп „подстрекава към насилие в опит да задържи властта и всеки служител на изборна длъжност, който го защитава, нарушава клетвата си да спазва Конституцията и отхвърля демокрацията в името на анархията“. „Вицепрезидентът Майк Пенс, който беше евакуиран от Капитолия, трябва сериозно да обмисли да задейства с правителството 25-тата поправка в Конституцията, за да съхрани демокрацията“, допълни той.

00:11 Спецчасти влязоха в сградата на Капитолия. Те успяха да пробият кордона от протестиращите. Спецчастите са от ФБР.

00:15 Тълпата около Капитолия започна спокойно да се разотива. Полицията не арестува никого. В близките улици се разположиха стотици полицаи, включително от Националната гвардия и отрядите за борба с безредиците, които ще започнат операция за възстановяване на контрола над сградата на американския парламент.

00:20 Сенаторът демократ Тами Дъкуърт каза за CBS News, че „много, много съобразителен“ служител на Сената е сграбчил бюлетините, с които пуснаха гласовете си за нов президент електорите от Избирателната колегия, малко преди конгреси и сенатори да бъдат прогонени от нахлулата тълпа. „Така че те са с нас и ще можем да продължим, щом Мич Макконъл ни извика отново на подновената сесия.“ Джеф Меркли, сенатор демократ от Орегон, потвърди, че бюлетините на Избирателната колегия са спасени и изнесени от пленарната зала. „Ако сръчните ни помощници не бяха ги сграбчили, тълпата щеше да ги изгори“, написа той в „Туитър“.

00:23 Туитър забрани лайковете и репостваниятаь както и коментарите на видеообръщението на Доналд Тръмп, в което той призовава своите привърженици да се разотидат. В него президентът говори и за изборни фалшификации. При опит да се лайкне видеото, се появява страница с надпис, че контентът призовава към насилие и не може да бъда харесван, репостван или коментиран.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html