събота, 4 май 2024 г.

Мъжко хоро в Калофер въпреки епидемията

В условия на пандемия и при спазване на противоепидемичните мерки малко преди преди 8 часа на Богоявление мъжете от Калофер влязоха във водите на река Тунджа. Традиционното хоро се проведе, въпреки предварителните очаквания, че ще бъде отменено заради коронавируса. С тъпани и гайди, мъже и младежи облечени в народни носии, извършиха ритуала, превърнал се в традиция в града на Ботев.
Мъжете в народни носии се събраха рано сутринта по улиците на града, проведоха и шествие до реката, предвождани от гайдар и тъпанджия. Въпреки призивите на организаторите да не се хващат на хоро, а посетителите, които са решили да пристигнат в Калофер заради традицията, да отменят пътуванията, хорото се състоя под погледа на много туристи. Кметът на града Румен Стоянов пък обясни, че няма как да спре хората да не участват, защото това е традиционен църковен ритуал.

Традиция е, стараем се да я поддържаме … Всички участваме от деца. За мен и за сина ми, който е там, ще се състои, както досега. Хубаво е всичко това, което виждаме – традицията, хората събрани, задружни. Калоферци са задружни, сподели участник в хорото.

В Калофер беше хвърлен и богоявленският кръст, а мъж от хорото успя да го хване.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html