четвъртък, 2 май 2024 г.

Демократите печелят и двете овакантени сенаторски места в Джорджия

Лидерът на сенаторите демократи Чък Шумър заяви в сряда, че Демократическата партия ще има мнозинство в Сената на САЩ след проведения във вторник балотаж в щата Джорджия. Според последни данни и двете овакантени сенаторски места в този щат бяха спечелени от кандидатите на Демократическата партия.

Чък Шумър, лидер на сенаторите-демократи. Снимка Интернет

Малко преди изявлението на Шумър демократът Джон Ософ обяви, че е победил републиканеца Дейвид Пърдю, който обаче все още не е признал своята загуба. „Джорджия, благодаря ви толкова много за доверието, което ми оказахте. Имам честта да получа вашата подкрепа и доверие и ще се радвам да ви служа“, каза още Джон Ософ.

По-рано днес стана ясно, че и Рафаел Уорнък от Демократическата партия е успял да победи на балотажа републиканката Кели Льофлер.

„Като лидер на мнозинството, новоизбраният президент Байдън и новоизбраният вицепрезидент Харис ще имат партньор, който е готов, желае и може да помогне за постигането на перспективен дневен ред и да предостави помощ и смела промяна на американския народ“, посочи Чък Шумър в специално изявление.

Той добави: „Твърде дълго необходимата помощ беше спирана или разводнявана от ръководения от републиканците Сенат и от досегашния президент Тръмп“.

Така демократите са на път да спечелят и двете оспорвани места в Сената. Ако това се случи новоизбраният президент Джо Байдън ще може да разчита на Конгреса поне в следващите две години.

При паритет 50:50 между републиканци и демократи в Сената, решаващият глас ще бъде на новоизбрания вицепрезидент Камала Харис. Снимка Интернет

Поражение и на двама сенатори-републиканци – Кели Лофлър и Дейвид Пърдю ще означава пълен паритет между партиите в Сената, но при това положение решаващ ще е вотът на вицепрезидента Камала Харис, която председателства Сената.

Първа стана ясна развръзката от надпреварата между Лофлър и Рафаел Уорнък. Уорнък спечели с повече от 50 000 гласа. Другият кандидат на демократите – 33-годишният Джон Ософ, се обяви за победител, но преднината му пред Пърдю е под 20 000 гласа –  по-малко от 0.5% процент от общо 4 500 000 подадени гласа и, съответно, дава право на изоставащия кандидат да поиска повторно преброяване на бюлетините.

Агенция Ройтерс определя вота в Джорджия като преломен за политиката в Джорджия и изобщо за американския Юг, поради безпрецедентно високото участие на чернокожите избиратели. В предизборната кампания републиканците се опитаха – безуспешно – да привлекат белите жители на предградията като обрисуват Ософ и Уорнък като леви радикали.

За Асошиейтед прес вотът е преди всичко болезнен удар за президента Доналд Тръмп, който до последния момент води лично кампания в полза на двамата кандидати.

Всичко, което Майк Пенс трябва да направи, е да върне гласовете обратно в щатите и ние ще спечелим. Направи го, Майк, време е да проявиш изключителна смелост“,призова президентът.

А Доналд Тръмп смята, че вицепрезидентът Майкъл Пенс трябва да прояви „изключителна смелост“ в сряда и да преразгледа на съвместно заседание на двете камари на Конгреса резултатите от гласуването в Избирателната колегия, която обяви победата на демократа Джо Байдън на 14 декември. Това написа Тръмп написа това в Туитър.

„Щатите искат да корогират (електоралните) гласове, за които сега знаят, че са получени чрез нередности и фалшификации, този корупционен процес не е получил законодателно одобрение. Всичко, което Майк Пенс трябва да направи, е да върне гласовете обратно в щатите и ние ще спечелим. Направи го, Майк, време е да проявиш изключителна смелост“, призова президентът.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html