неделя, 28 април 2024 г.

Американски наблюдатели: На прага сме на втора Гражданска война

Събитията във Вашингтон са естествен финал на целия мандат на Доналд Тръмп и естествен завършек на неговото управление, смята бившият български посланик във САЩ Елена Поптодорова. „Смятам, че бунтът на част от привържениците на Републиканската партия ще бъде овладян. Дори заради факта, че самата Републиканска партия е разделена на две – едни, които осъждат случващото се, и други, които остават верни на Тръмп. Досегашният президент с поведението си и с изказванията си още преди година, че не може да загуби изборите, а могат да му бъдат откраднати, провокира събитията пред Конгреса във Вашингтон“, допълни Елена Поптодорова. Дипломатката смята, че законно избраният президент на САЩ Джо Байдън ще поеме кормилото на държавата.

Самият Байдън пък заяви, че действията на хората пред парламента са на границата на опита за преврат. Представителката в Камарата Кори Буш преди минути заяви открито, че не друг, а именно американският президент Тръмп е инициирал „чудовищния хаос“ в Капитолия. „Страната ни не заслужава това“, категорична бе тя. И запита задочно републиканските си колеги законодатели: „Мислите ли, че това е нормално?“. Независими наблюдатели смятат, че това няма да приключи бързо и  Америка е на ръба на втора гражданска война в историята си – точно 160 години след войната между Севера и Юга.

Самият Доналд Тръмп разпореди гвардията да се намеси в потушаването на бунта. Вашингтон продължава да бъде обсаден от полиция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html