събота, 4 май 2024 г.

Румен Радев започва консултации за изборите

Президентът Румен Радев започва консултации за провеждане на справедливи, прозрачни и безопасни за здравето на гражданите парламентарни избори. В рамките на деня той ще обсъди с представители на здравните власти и лекарското съсловие необходимите мерки, за да се гарантира правото на глас и здравето на гражданите при провеждането на вота в условията на пандемия.

Румен Радев ще разговаря с министъра на здравеопазването професор Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев и с ръководителя на Националния ваксинационен щаб професор Красимир Гигов. Държавният глава ще се срещне и с вирусолога професор Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология, професор Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН и с пулмолога доктор Александър Симидчиев, началник на отделение в Медицинския институт на МВР. В хода на консултациите се очаква Радев да проведе разговори и с ръководството на ЦИК.

Преди месец Радев обяви, че би насрочил парламентарния вот на 28 март, непосредствено след изтичането на мандата на настоящото Народното събрание. В последствие стана ясно, че ще се проведат консултации по темата с отговорните институции, като не е изключено посочената дата да бъде преосмислена.

Датата на изборите се насрочва с указ 60 дни преди провеждането им, а според Конституцията вотът не може да се проведе по-късно от два месеца след края на мандата на Народното събрание, т.е. до края на месец май.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html