събота, 4 май 2024 г.

Прокуратурата плаща 80 хиляди лева за шесторното убийство в Нови Искър

Прокуратурата на Република България е осъдена да плати 80 000 лева обезщетения на един от роднините на жертвите на шесторното убийство в Нови Искър преди 3 години. В последния ден на 2017 Росен Ангелов уби бившата си приятелка Кети Кюхова, а в първите часове на 2018 застреля в семейната ѝ къща цялото ѝ семейство – майка ѝ Еленка Бурджиева, дъщеря ѝ Нанси Иванова, новият ѝ приятел Неделчо Юнаков, синът му Георги, както и приятелят на Нанси Боби Иванов. Ангелов беше издирван в продължение на една седмица, но се самоуби преди да бъде задържан. След случая стана ясно, че Ангелов е осъждан рецидивист, който още в края на 2009 е бил осъден за пореден път за блудство с малолетно момиче. Присъдата му от 8 години затвор обаче така и не е била изпълнена, защото се e укрил.

Именно поради тази причина братът на Кети и син на Еленка – Иво, е завел иск срещу прокуратурата за 95 000 лева по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Според него бездействието на държавното обвинение по привеждане в изпълнение на влязлата в сила присъда на Ангелов е в пряка причинна връзка с последвалото жестоко убийство на близките му.

Обявеният за убиец Росен Ангелов

В последните работни дни на миналата година Софийския градски съд (СГС) присъди на Иво Кюхов обезщетение от 50 000 лева за убитата му майка, както и 30 000 лева заради смъртта на сестра му. Отделно прокуратурата трябва да плати и над 6000 лева за разноски по делото.

В решението си съдът напомня, че прокурорът осигурява окончателно привеждането в изпълнение на присъдите, въпреки че конкретните действия се извършват от службите на министерствата на правосъдието и на вътрешните работи. Според съда от Прокуратурата не са представили доказателства, че в продължение на 8 години са били предприети достатъчно ефективни и навременни мерки за издирване и задържане на Ангелов, за да бъде вкаран в затвора. В решението си съдът дава пример с бездействие в продължение на повече от една година в периода от януари 2013 до март 2014, през който не са извършвани никакви действия за издирване на Ангелов, а в крайна сметка тялото му беше открито в района на село Луково, където е извършил блудството, за което е осъден.

Къщата на смъртта в Нови Искър

В конкретния случай, съдът намира, че неизпълнената присъда на Ангелов е в пряка причинна връзка с убийството, тъй като към 1 януари 2018 г. той е трябвало да е в затвора. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html