петък, 3 май 2024 г.

Подреждат Национална оптимистична изложба

От групата “Купи изкуство, подкрепи художник” организират национална изложба, с която искат да продължат позитивната тенденция от миналата година за продажби и откупки на произведения от съвременни български автори
Създадената през март миналата година група бе начеречана Платформа, защото планират тя да не остане само във Фейсбук, а да развива различни дейности, които да подобрят пазара на изкуство и да помога на художниците да продават по-добре своите произведения.
Девет месеца по-късно създателите на платформата правят своеобразна равносметка на постигнатото. По думите им през новата 2021 година ще продължат да реализират идеите си и се надяват, че всички заедно ще успеем да променим отношението към съвременното българско изкуство. Така то ще стане по-достъпно и много повече хора да започнат да го купуват, за да се наслаждават на присъствието му в дома си, да го колекционират и да гледат на него като инвестиция, която може да се окаже по-изгодна от всяка друга.
Ето какво е постигнато до сега:
– Фейсбук група, в която след одобрение от администратор авторите могат да създадат албуми със свои произведения и да преговарят с желаещите да ги закупят. Към момента са качени над 10 000 произведения и са направени вероятно над 1000 откупки. Това е най-успешната група за директни продажба в българоезичната част на Фейсбук.
– Организирано бе първото Арт изложение – www.artfair.bg в Платформа А6 на НДК, в което за два дни 100 автори представиха пред публика и продаваха своите произведения. Вече може категорично да се каже, че това беше най-голямото и успешно арт събитие в България през 2020-та година, реализирано с подкрепата на Министерство на културата.
– В края на 2020-та година стартира Онлайн галерия Купиизкуство.бг – www.buyart.bg. Тя започна с Коледна изложба, като през тази година ще се организират ежемесечни изложби в галерията. Всички произведения в тях ще могат да бъдат откупени. Онлайн галерията беше създадена заради повторното затваряне на галериите и музеите през втората вълна на пандемията и въпреки че се учехме в движение почти 10% от представените произведения в галерията бяха продадени.
– Създадено бе пространството Арт Депозитар на адрес „Поп Богомил“ 49 в София, което ще служи като логистичен център, депо за разглеждане на картини, фото студио и офис. Там ще се провеждат обучения, които ще се излъчват онлайн, за да се развиват уменията на авторите да представят по-професионално изкуството си. Ще се организират също курсове с лекции за купувачи, бъдещи колекционери и инвеститори в изкуство, търгове и т.н.

В началото на Новата 2021-ва година от Платформата канят българските автори да се включат в първата Национална оптимистична изложба, с която заедно да наложат една позитивна тенденция за продажби и откупки на произведения от съвременни български автори.
Предложенията ще бъдат селектирани от администраторите на групата „Купи изкуство, подкрепи художник“. Всеки автор може да предложи по едно свое произведение, а предложенията ще се събират до 24 часа на 10-ти януари.
Организаторите приканват заедно като творци, с подкрепата на почитателите на българското изкуство да се промени средата, в която живеем и творим, като се наложи необратимо развитие в позитивна посока.

Повече информация може да бъде открита тук.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html