събота, 4 май 2024 г.

Европа прави „черен списък“ на отказалите ваксините

После начала вакцинации в мире всё чаще говорят о появлении "ковидных паспортов" для тех, кто сделал себе прививку.

Европейският съюз работи върху програма, в която ще се събират данните на хора, които са отказали да се ваксинират, съобщава испанският вестник „Ел паис“. В Испания вече има такъв „черен списък“ и се очаква в скоро време ЕС да направи същото. Данните в него ще бъдат предавани между страните–членки на ЕС. Пътуванията на отказалите ваксинирането няма да бъде ограничавани, но те задължително ще бъдат поставяни под карантина.

В същото време Международната асоциация на въздушния транспорт разработва свой проект за документи, необходими да пътувате със самолет по време на пандемия и след нейното поставяне под контрол. Според проекта, към билета ще се издава втори, който задължително ще се оформя дистанционно и в него ще се отбелязва дали пътникът си е направил ПСР–тест и ваксина, ще се съдържат и данните от вашите лични документи. Ако информацията е стара и не е актуализирана, вие няма да получите QR код, който да ви позволи да се качите на борда.

Русия и Израел станаха първите държави в света, които практически въведоха ковид–паспортите. От 1 януари в Русия, всеки който желае, може да се направи такъв документ. Засега той е в електронен вид и се прави на сайта за държавни услуги, който се поддържа от правителството. Според медицинските власти в паспорта първо ще се отбелязва дали човекът се е наксинирал срещу коронавирус, а след това и срещу други болести. В Израел издаването на паспортите започва от 17 януари, като също ще е по желание и няма да има официален характер. Засега е забранено изискването на такъв паспорт при постъпване на работа, например или за ползване на държавни или общински услуги.

Паспортът, който се очаква да се въведи и в Европа, ще се използва предимно при пътувания в чужбина. Те няма да се наричат „паспорти“, а „сертификати“ и ще са необходими, за да се минимизира рискът от разпространение на инфекцията. Сертификатът ще освобождава гражданите от задължението да прекарат известно време под карантина в съответната държава. Експерти се опасяват, че въвеждането на паспортите ще доведе до хаос, тъй като няма единни критерии. Например, не е ясно дали в държави, където се ваксинират с Пфайзер, ще приемат туристи с друга ваксина. Не са изработени и общи параметри за изработка на антитела и тяхното ниво. За това тепърва държавите трябва да се договарят помежду си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html